Teleurstelling bij deel Surinaamse gemeenschap nadat Tweede Kamer tegen herstelbetalingen stemt

Keti Koti slavernijafschaffing

De Tweede Kamer heeft met een meerderheid een motie aangenomen die de regering oproept geen herstelbetalingen te doen voor de schade veroorzaakt door de trans-Atlantische slavenhandel.

De motie is ingediend door Kamerlid Joost Eerdmans (JA21). Hij kreeg de steun van partijen zoals PVV, VVD, BBB, CDA, SGP, FvD en JA21. In totaal stemden 80 Kamerleden voor het voorstel.

Eerdmans stelt in de motie dat niemand die persoonlijk slachtoffer is geweest van de slavernij nog in leven is, en dat er daarom geen noodzaak zou zijn voor financiële compensatie.

Volgens hem is het tijd om “het verleden te laten rusten” en richt de motie zich op het afwijzen van claims die voortkomen uit het slavernijverleden.

Op sociale media ontstond veel ophef over de beslissing. Met name in de Surinaamse gemeenschap is er veel teleurstelling.

Veel mensen geven aan dat hun voorouders zwaar hebben geleden onder de slavernij en dat de effecten daarvan nog steeds voelbaar zijn in hun levens en dat van hun families.

Zij vinden dat herstelbetalingen een vorm van erkenning en rechtvaardigheid zouden zijn.

Reacties op sociale media laten een breed scala aan emoties zien, van woede tot verdriet. “Wij verdienen deze compensatie voor de onrechtvaardigheden die onze voorouders zijn aangedaan,” schrijft een teleurgestelde SuriNed.

Anderen vrezen dat de beslissing het moeilijker zal maken om verdere stappen richting erkenning van het slavernijverleden te zetten.

De discussie over herstelbetalingen blijft hiermee actueel en gevoelig, terwijl de regering naar verwachting deze motie zal opvolgen en verdere gesprekken over financiële compensatie van tafel veegt.

Foto ter illustratie.