Telescoop James Webb ontdekt tekenen van leven in het universum

nasa webb telescope

GFC NIEUWSREDACTIE- De James Webb-telescoop, gelanceerd in december 2021 en gekost $10 miljard, heeft mogelijke tekenen van buitenaards leven ontdekt.

De telescoop heeft consequent significante ontdekkingen gedaan en overstijgt de prestaties van zijn voorganger, de Hubble-telescoop.

Een recente ontdekking betreft de exoplaneet K2-18b, die zich bevindt in een bewoonbare zone rond de ster K2-18, 120 lichtjaren ver van de aarde.

Deze exoplaneet heeft een atmosfeer met waterstof, helium, koolstofdioxide, en methaan.

Nieuwe data van de James Webb suggereren de aanwezigheid van dimethylsulfide, een biologische verbinding, wat wijst op de mogelijkheid van leven vergelijkbaar met aardse fytoplankton.

Een andere opmerkelijke ontdekking is gemaakt op Europa, een maan van Jupiter. Wetenschappers hebben koolstofdioxide gedetecteerd op het oppervlak, wat suggereert dat de onderliggende oceaan van de maan, verborgen onder een dikke ijskorst, de noodzakelijke chemische samenstelling kan hebben om leven te ondersteunen.

Hoewel deze ontdekkingen bijzonder zijn, benadrukken wetenschappers de noodzaak van verder onderzoek om de aanwezigheid van buitenaards leven te bevestigen.

De extreme omstandigheden op deze hemellichamen vragen om een voorzichtige benadering bij het trekken van conclusies over het potentieel voor leven zoals wij dat kennen.

Foto: flickr.com/nasawebbtelescope