Het is een probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar voor veel vrouwen en meisjes in Suriname is het een dagelijkse realiteit: het tekort aan maandverband.
Terwijl de meeste mensen hun geld besteden aan essentiële zaken zoals voeding en huur, blijft maandverband vaak een luxe die ze zich niet kunnen veroorloven vanwege de lage inkomens en hoge inflatie.
Voor veel vrouwen en meisjes is de maandelijkse periode een bron van stress en zorgen, omdat ze niet weten hoe ze het benodigde maandverband kunnen kopen.
In sommige gevallen zijn ze gedwongen om alternatieve, vaak onhygiënische methoden te gebruiken, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en infecties.
Volgens deskundigen die met GFC Nieuws Lifestyle hebben gesproken heeft het gebrek aan toegang tot maandverband niet alleen invloed op hun fysieke gezondheid, maar ook op het mentale welzijn.
Het kan leiden tot gevoelens van schaamte, onzekerheid en zelfs sociale isolatie.
Internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van het maandverbandtekort voor de gezondheid en het welzijn van dames wereldwijd.
Ze benadrukken de noodzaak van toegang tot betaalbaar en hygiënisch maandverband als een fundamenteel recht van vrouwen en meisjes.
Volgens recente rapporten van internationale NGO’s blijft het gebrek aan toegang tot maandverband een ernstig probleem in veel ontwikkelingslanden, waaronder Suriname.
Deze organisaties pleiten voor meer bewustwording, financiering en beleidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat er betere toegang is tot de benodigde menstruatieproducten.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com