Tegenslag voor Britten: Chagosarchipel moet terug naar Mauritius, bepaalt VN

Redactie GFC Nieuws — Groot-Brittannië moet de Chagoseilanden teruggeven aan Mauritius. Dat bepaalde een ruime meerderheid van de lidlanden van de Verenigde Naties. In februari had het Internationaal Gerechtshof (ICJ) hetzelfde bepaald, maar het koninkrijk trok zich daar niets van aan.

Mauritius, een vroegere Britse kolonie, maakte zich in 1968 los van het moederland. Maar de Britten behielden de archipel en verjoegen het grootste deel van de autochtone bevolking.

Zij moesten plaats maken voor een enorm militair complex neergezet, dat tegenwoordig wordt verhuurd aan de Verenigde Staten.

De Britten en de Amerikanen reageerden teleurgesteld op de beslissing, onder meer omdat hiermee de toekomst van de militaire basis in gevaar kwam.

Premier Pravind Kumar Jugnauth van Mauritius liet echter weten dat hij bereid was de twee landen ongehinderde toegang te blijven verschaffen tot het gebied.

Delen:

Meer nieuws

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:
Scroll Up