Taak- en geldstraf geëist tegen Surinaamse onderneemster die zich verdedigde tegen Hilversums tuig

door Irwin Wist — “Kankernegerin, kankeraap, kankerzwarte, ga lekker je boom in”. De Surinaamse Gilly Emanuels had het zwaar in het Nederlandse Hilversum: pestende witte jongeren die haar ijssalon bekogelden en haar zelfs fysiek aanvielen. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren een taakstraf tegen het slachtoffer.

Zij werd al maandenlang getreiterd door hangjongeren. In 2017 ging een steen door de ruit van haar zaak, op haar stoep vond zij een Surinaamse vlag die met poep was besmeurd. Vorig jaar liepen de pesterijen uit de hand.

Een groep jongens scheldt haar uit, slingert haar racistische uitlatingen naar het hoofd, bekogelt haar.

Emanuels voelt zich bedreigd, pakt een stok om zich de onverlaten van het lijf te houden. Over en weer worden tikken uitgedeeld. Achteraf zal blijken dat de onderneemster zich beter had kunnen laten mishandelen.

Onschuldige jongeren

Want woensdag nam officier van justitie Annemieke Drogt haar de zelfverdediging zeer kwalijk: “Het recht in eigen hand nemen mag en kan absoluut niet. Ze heeft haar toorn gericht op een willekeurige jongen van wie absoluut niet vaststond dat hij aandeel had in enig eerder incident.”

Bernhard houdt woord: boete is betaald

AMSTERDAM – Prins Bernhard heeft zich aan zijn belofte gehouden. Hij heeft de boete van 600 euro betaald die een Albert Heijn-filiaalhouder opgelegd kreeg voor de hardhandige aanhouding van een kasgraaier.

Dagblad Trouw, 28 februari 2003

Emanuels werd namelijk helemaal niet lastiggevallen, vond de officier. Een van de hangjongeren zou inderdaad een mandarijn gegooid hebben: niet naar haar, maar naar twee vrienden, die “volkomen onschuldig” op een bankje in het park voor de ijssalon zaten.

De mandarijn miste de vrienden en kwam helemaal per ongeluk in de buurt van Emanuels. En dat de vrouw al veel langer werd lastiggevallen klopt volgens de officier ook niet, want daar zijn geen meldingen van in de politiesystemen.

Barbertje moest hangen

Opmerkelijk, want zelfs de Hilversummer burgemeester Broertjes had zich met de zaak bemoeid. De politie kwam na klachten vaker langs, vertelden de media. En had ditzelfde OM niet (volgens de Gooi en Eembode) gepleit voor bemiddeling tussen de pestkoppen en Emanuels? Broertjes zou zelfs beweerd hebben dat de jongens “sorry” wilden zeggen tegen hun slachtoffer.

Emanuels had de actie van de officier al zien aankomen. Want nog vóór de kwestie onderzocht was, had het OM reeds (in maart vorig jaar) via Twitter laten weten dat zij vervolgd zou worden voor mishandeling.

Van de daders – vermoedelijk schuldig aan discriminatie, racisme, mishandeling, belediging, belaging, vernieling – zou slechts één vervolgd worden voor het lichte ‘belediging’. Gisteren ging de officier dus alvast los met haar eis: 120 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk, vergoeding van een kapot shirt en oordopjes, plus 200 euro voor immateriële schade.

 

Foto: ’t Perronnetje | Facebook 

Delen:

Meer nieuws

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:
Scroll Up