Taak- en geldstraf geëist tegen Surinaamse onderneemster die zich verdedigde tegen Hilversums tuig

door Irwin Wist — “Kankernegerin, kankeraap, kankerzwarte, ga lekker je boom in”. De Surinaamse Gilly Emanuels had het zwaar in het Nederlandse Hilversum: pestende witte jongeren die haar ijssalon bekogelden en haar zelfs fysiek aanvielen. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren een taakstraf tegen het slachtoffer.

Zij werd al maandenlang getreiterd door hangjongeren. In 2017 ging een steen door de ruit van haar zaak, op haar stoep vond zij een Surinaamse vlag die met poep was besmeurd. Vorig jaar liepen de pesterijen uit de hand.

Een groep jongens scheldt haar uit, slingert haar racistische uitlatingen naar het hoofd, bekogelt haar.

Emanuels voelt zich bedreigd, pakt een stok om zich de onverlaten van het lijf te houden. Over en weer worden tikken uitgedeeld. Achteraf zal blijken dat de onderneemster zich beter had kunnen laten mishandelen.

Onschuldige jongeren

Want woensdag nam officier van justitie Annemieke Drogt haar de zelfverdediging zeer kwalijk: “Het recht in eigen hand nemen mag en kan absoluut niet. Ze heeft haar toorn gericht op een willekeurige jongen van wie absoluut niet vaststond dat hij aandeel had in enig eerder incident.”

Bernhard houdt woord: boete is betaald

AMSTERDAM – Prins Bernhard heeft zich aan zijn belofte gehouden. Hij heeft de boete van 600 euro betaald die een Albert Heijn-filiaalhouder opgelegd kreeg voor de hardhandige aanhouding van een kasgraaier.

Dagblad Trouw, 28 februari 2003

Emanuels werd namelijk helemaal niet lastiggevallen, vond de officier. Een van de hangjongeren zou inderdaad een mandarijn gegooid hebben: niet naar haar, maar naar twee vrienden, die “volkomen onschuldig” op een bankje in het park voor de ijssalon zaten.

De mandarijn miste de vrienden en kwam helemaal per ongeluk in de buurt van Emanuels. En dat de vrouw al veel langer werd lastiggevallen klopt volgens de officier ook niet, want daar zijn geen meldingen van in de politiesystemen.

Barbertje moest hangen

Opmerkelijk, want zelfs de Hilversummer burgemeester Broertjes had zich met de zaak bemoeid. De politie kwam na klachten vaker langs, vertelden de media. En had ditzelfde OM niet (volgens de Gooi en Eembode) gepleit voor bemiddeling tussen de pestkoppen en Emanuels? Broertjes zou zelfs beweerd hebben dat de jongens “sorry” wilden zeggen tegen hun slachtoffer.

Emanuels had de actie van de officier al zien aankomen. Want nog vóór de kwestie onderzocht was, had het OM reeds (in maart vorig jaar) via Twitter laten weten dat zij vervolgd zou worden voor mishandeling.

Van de daders – vermoedelijk schuldig aan discriminatie, racisme, mishandeling, belediging, belaging, vernieling – zou slechts één vervolgd worden voor het lichte ‘belediging’. Gisteren ging de officier dus alvast los met haar eis: 120 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk, vergoeding van een kapot shirt en oordopjes, plus 200 euro voor immateriële schade.

 

Foto: ’t Perronnetje | Facebook 

Meer nieuws

Minister Samsoedin gaat in op grondproblemen

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft tijdens de ingekomen stukken in het parlement, uitleg gegeven over enkele gevallen van occupatie.

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

Scroll Up