COLUMN- Na de verkiezingen in mei 2025 moet de nieuwe regering in Suriname direct werk maken van het betrekken van Surinaamse intellectuelen uit Nederland, de VS en andere landen bij de vooruitgang van hun geboorteland.
Al 50 jaar worden deskundigen met een Surinaamse en Nederlandse achtergrond systematisch tegengewerkt wanneer zij naar Suriname komen om hun bijdrage te leveren.
Dit moet onmiddellijk veranderen. De angst van veel Surinamers om hun baan kwijt te raken aan beter opgeleiden met meer ervaring en wereldkennis uit het buitenland moet worden weggenomen. Dit was steeds de reden dat onze diaspora werd geweerd.
Hoewel president Santokhi in 2020 plechtig beloofde om deze barrières te slechten en de deuren wijd open te zetten voor kennis uit Nederland, is dit niet gebeurd.
Het is hoog tijd dat we beseffen dat wij in Suriname niet over de juiste kennis en mentaliteit beschikken om ons land naar een hoger niveau te tillen. De expertise en ervaring van Surinaamse Nederlanders zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van ons land.
De nieuwe regering moet om die reden concrete stappen zetten om de diaspora in Nederland actief te betrekken bij de nationale ontwikkeling.
Dit betekent het creëren van een gastvrij klimaat waarin deskundigen hun kennis en ervaring kunnen inzetten zonder tegenwerking. Alleen zo kan Suriname de vooruitgang boeken die het zo dringend nodig heeft.
Afbeelding ter illustratie.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud