Suriname’s olie-inkomsten mogelijk in gevaar door innovatieve batterijontwikkeling

Accu batterij

Innovatie in solid-state batterijen zou de markt voor elektrische voertuigen (EV’s) radicaal kunnen veranderen. Grote autofabrikanten en technologiebedrijven hebben aangekondigd dat ze aanzienlijke vooruitgang boeken in de ontwikkeling van solid-state batterijen, die de komende jaren al commercieel beschikbaar kunnen zijn.

Deze nieuwe generatie batterijen belooft een langere actieradius van meer dan 800 kilometer en een laadtijd van slechts 10 minuten. Dit zou de vraag naar elektrische auto’s aanzienlijk kunnen versnellen en heeft mogelijk zeer grote gevolgen voor de olie-industrie.

Dat laat GFC Nieuws – analist R. Pinas weten.

“De verwachting is dat de verbeterde actieradius en snellere oplaadtijden van elektrische voertuigen een groot aantal consumenten over de streep zullen trekken om de overstap te maken van traditionele voertuigen naar elektrisch rijden”, legt de objectieve waarnemer uit aan GFC.

“De vraag naar olie, met name voor transportdoeleinden, kan hierdoor flink afnemen. Momenteel is ongeveer 60% van de wereldwijde olieconsumptie gerelateerd aan transport, en een verschuiving naar EV’s zou de wereldwijde vraag naar olie kunnen laten dalen.”

Olieprijs onder druk

Met een verminderde vraag naar olie zou de prijs volgens de observator kunnen dalen, vooral als de adoptie van EV’s sneller gaat dan verwacht. Lagere olieprijzen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor landen die sterk afhankelijk zijn van olie-inkomsten.

Landen zouden te maken kunnen krijgen met dalende exportopbrengsten.

Impact op Suriname

Ook Suriname, dat recentelijk aanzienlijke olievoorraden voor de kust heeft ontdekt en hoopt op een economische opleving dankzij de oliewinning, kan zwaar worden getroffen, waarschuwt hij.

“De Surinaamse overheid rekent op olie-inkomsten om de schulden te verminderen en de economische groei te stimuleren.

Als de olieprijzen echter dalen door een verminderde wereldwijde vraag, zou Suriname’s verwachte inkomstenstroom in gevaar kunnen komen.

Voor Suriname betekent dit dat er een strategische heroriëntatie nodig is. Diversificatie van onze economie is hoognodig om de impact van een dalende olieprijs te mitigeren.

Zonder deze verschuiving kan ons land te maken krijgen met een onzekere financiële toekomst. De aankomende doorbraak in batterijtechnologie zou dus niet alleen de transportsector veranderen, maar ook het geopolitieke en economische landschap wereldwijd herschikken”, aldus Pinas.

De analist wijst erop dat er wereldwijd een enorme toename is in investeringen in batterij-onderzoek, vooral vanuit China, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Grote autofabrikanten zoals Tesla, Volkswagen en GM investeren miljarden in samenwerking met batterijproducenten.

Hij is van mening dan velen in en buiten Suriname bezig zijn eieren te tellen terwijl ze nog niet eens gelegd zijn.

Foto ter illustratie.