Suriname’s eerste offshore-olieproject kan tot 220.000 vaten per dag opleveren

gas olie suriname petronas exxon

TotalEnergies heeft aangekondigd dat het drijvende productie-, opslag- en losplatform (FPSO) voor Suriname’s eerste offshore-olieproject een capaciteit zal hebben van 220.000 vaten per dag.

Dit maakte de CEO van TotalEnergies, Patrick Pouyanné, bekend tijdens een energiebijeenkomst in Rio de Janeiro.

Aanvankelijk was het doel gesteld op 200.000 vaten per dag, maar dankzij technologische innovaties is dit doel verhoogd, meldt Oil Now.

De engineeringstudies voor de ontwikkeling van de Sapakara en Krabdagu velden, nu gezamenlijk aangeduid als Gran Morgu, vorderen gestaag.

Deze velden bevatten naar schatting meer dan 700 miljoen vaten aan winbare olie, mede door de toepassing van Water Alternating Gas (WAG) injectietechnologie, die is ontworpen om de oliewinning te maximaliseren.

Ook de inzet van Ocean Bottom Node (OBN) seismische technologie speelt een cruciale rol in het maximaliseren van de olieopbrengst en de optimale plaatsing van de ontwikkelingsputten.

TotalEnergies heeft zich gecommitteerd aan een verantwoordelijke ontwikkeling van dit project, met minimale uitstoot van broeikasgassen.

De FPSO zal volledig elektrisch zijn en ontworpen worden om geen routine-flaring uit te voeren. Alle geassocieerde gassen zullen worden hergeïnjecteerd in de reservoirs om de milieueffecten te beperken.

“We zijn vastberaden om de beste technologieën in te zetten voor de reductie van broeikasgassen,” aldus Artur Nunes-Da-Silva, General Manager en Country Chair van TotalEnergies in Suriname. “Onze FPSO zal volledig elektrisch functioneren, vergelijkbaar met een Tesla, zonder flaring.”

SBM Offshore’s Fast4Ward®-hull is gereserveerd voor de ontwikkeling van dit project. SBM Offshore werd in mei geselecteerd boven de Japanse concurrent MODEC voor de levering van dit innovatieve platform.

De ontwikkeling van Suriname’s eerste diepwaterproject markeert een belangrijke mijlpaal voor het land, waarbij binnen enkele maanden de definitieve goedkeuring wordt verwacht.

Dit project belooft aanzienlijke voordelen te bieden voor de energieproductie in de regio en is een belangrijke stap naar de verdere exploitatie van Suriname’s offshore oliebronnen.