Steeds meer patiënten in Suriname staan met lege handen bij de apotheek. Levensreddende medicijnen zijn er vaak simpelweg niet of zijn peperduur.
Van hartmedicatie tot middelen tegen epilepsie en kanker, hoognodige medicijnen ontbreken keer op keer en kunnen indien beschikbaar niet aangeschaft worden vanwege de erg hoge prijzen.
Volgens Suriname-analist R. Pinas, die de situatie al jaren volgt, is er sprake van een medische ramp in slow motion. “De crisis is compleet,” laat hij aan GFC Nieuws weten.
“Deze structurele tekorten en torenhoge tarieven raken niet alleen het lichaam, maar ook de geest van duizenden inwoners.
De onzekerheid over morgen, het verdriet om een geliefde die zonder medicatie achteruitgaat en de frustratie bij het telkens opnieuw horen van de woorden “het is er niet”, het kruipt onder de huid van onze samenleving”, stelt hij.
Volgens Pinas wijst alles op een combinatie van mismanagement binnen de regering.
“Er is geen sprake van overmacht meer. Dit is het gevolg van jarenlange verwaarlozing en gebrek aan urgentie.”
Apotheken staan naar zijn zeggen dikwijls ook met hun rug tegen de muur. Zij moeten dagelijks patiënten teleurstellen gezien de hoge prijzen en tekorten en voelen de druk toenemen.
“De gevolgen zijn ingrijpend: mensen stellen behandelingen uit, stoppen noodgedwongen met medicatie of zoeken alternatieven in de informele sector, met alle risico’s van dien.
De mentale druk zorgt voor angststoornissen, spanningen in gezinnen en zelfs woede-uitbarstingen in apotheken.
Als deze trend aanhoudt,” waarschuwt Pinas, “zal het vertrouwen in de volksgezondheid onherstelbare schade oplopen en zullen we levens verliezen die anders gered hadden kunnen worden.”
Hij roept beleidsmakers op om wakker te worden en verantwoordelijkheid te nemen voordat de menselijke tol nog verder oploopt.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.