Werken bij de overheid blijft een aantrekkelijke keuze voor veel Surinamers. Niet per se vanwege het salaris, want in de particuliere sector wordt er vaak meer betaald.
Toch verkiezen veel mensen de zekerheid van een ambtenarenbaan boven de hogere lonen en bonussen van bedrijven. Hoe komt dat?
Volgens onderzoek ligt het vooral aan de werkdruk en de manier waarop prestaties worden beoordeeld. In de particuliere sector draait alles om resultaten: targets halen, KPI’s, jaarlijkse evaluaties.
Een fout kan directe gevolgen hebben voor de baanzekerheid. In de overheidscultuur is dat anders.
De werkzekerheid is hoog en ontslag komt zelden voor, tenzij er sprake is van ernstige verwaarlozing van de functie. Die stabiliteit trekt veel mensen aan.
Een recent rapport van de Wereldbank (2023) laat zien dat in veel ontwikkelingslanden, waaronder Suriname, de voorkeur voor een overheidsbaan grotendeels komt door de werkzekerheid.
“Bij de overheid krijg je niet zomaar je ontslag, terwijl in een callcenter of een bank je snel op straat kan staan als je niet presteert,” vertelt trendwatcher Patricia Wong aan onze redactie. “Veel mensen willen die stress vermijden.”
Toch heeft de massale voorkeur voor overheidsbanen een keerzijde. Suriname heeft een groot ambtenarenapparaat en dat kost de regering veel geld.
Hierdoor blijft er minder over voor investeringen in infrastructuur, onderwijs en andere essentiële sectoren.
Critici vinden dan ook dat er meer balans moet komen. Misschien door prestatiegericht werken bij de overheid in te voeren? Of door de particuliere sector aantrekkelijker te maken met betere arbeidsvoorwaarden?
Voorlopig blijft de trend duidelijk: zekerheid boven salaris. En zo blijft de overheid voor velen de veiligste keuze op de arbeidsmarkt.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com