Surinamers voelen zich gevangen in economische slavernij

Stress overspannen burn out man laptop

Op 1 juli viert Suriname jaarlijks Keti Koti, een dag die de afschaffing van de slavernij herdenkt.

Ondanks deze historische triomf voelen veel Surinamers zich geconfronteerd met een andere vorm van beperking: de dagelijkse financiële problemen die het leven erg onaangenaam maken.

Inwoners wijzen in gesprek met GFC Nieuws op aanhoudende uitdagingen zoals hoge werkloosheidscijfers, te lage salarissen, een kwetsbare SRD en sterk stijgende kosten van levensonderhoud.

“In feite is er nog steeds sprake van een vorm van slavernij. Ik werk mij kapot, heb drie banen en kan mijn gezin toch niet goed verzorgen, zegt een vader uit Paramaribo aan GFC.

“En neemt u maar van mij aan dat ik niet de enige ben. Er is simpelweg nog steeds sprake van moderne slavernij.”

Deze problemen worden door verscheidene deskundigen voornamelijk toegeschreven aan een inefficiënt bestuur dat de ontwikkeling belemmert en een gebrek aan diversificatie in economische activiteiten.

Experts die met GFC hebben gesproken leggen het accent op het belang van het aanpakken van deze complexe uitdagingen door middel van diverse maatregelen.

Ze pleiten voor economische diversificatie naar sectoren zoals toerisme en duurzame energie, die kunnen fungeren als stevige pijlers voor langdurige economische groei.

Ook het versterken van onderwijs en vaardigheden wordt op gewezen om de arbeidsmarkt beter te laten aansluiten op moderne economische behoeften.

Fiscale hervormingen worden eveneens gezien als hoognodig om duurzame ontwikkeling te bevorderen en economische stabiliteit te waarborgen.

Door deze maatregelen te implementeren wordt de kans op een toekomst waarin economische welvaart en kansen gelijk verdeeld zijn onder alle inwoners een stuk groter.

Foto ter illustratie.