Hoewel veel Surinamers verlangen naar bepaalde zaken, betekent dit niet altijd dat die dingen ook echt nodig zijn.
Een duidelijk voorbeeld hiervan is hoe een groot deel van het salaris vaak wordt uitgegeven aan vertier en buitenshuis eten. Dit blijkt uit de uitpuilende drukte bij restaurants en de lange rijen bij drive-thru’s in de stad.
Deze week sprak een Surinaams-Nederlandse ondernemer zijn bezorgdheid uit over de financiële prioriteiten van zijn landgenoten.
Volgens hem stellen veel Surinamers hun verlangens boven hun werkelijke noden. “Mensen rijden zomaar rond en voor ze het weten staan ze in de drive-thru en geven honderden SRD’s uit aan fastfood. Dit soort impulsieve aankopen stapelt zich op, vaak zonder dat men er bewust van is,” aldus de ondernemer.
Op sociale media zijn er echter gemengde reacties op deze observatie. Velen vinden dat ‘genieten ook belangrijk is’. Een veelgehoorde mening is dat hard werken ook gecompenseerd mag worden met een traktatie.
“Waarom zou ik mezelf geen plezier gunnen als ik er voor gewerkt heb?” is een veelvoorkomend geluid. Daarnaast wijzen sommigen op de cultuur van gezelligheid, waarbij eten en samenzijn centraal staan.
Toch wijst GFC Nieuws-analist R. Pinas op de gevaren van deze mentaliteit. Hij merkt op dat veel Surinamers moeite hebben met het onderscheid tussen verlangens en noodzaak.
“Niet omdat je het geld hebt, moet je het ook uitgeven,” benadrukt Pinas.
Hij roept op tot meer financiële discipline en bewustwording. Het impulsieve uitgavenpatroon kan op lange termijn schadelijk zijn voor persoonlijke financiën, vooral in de huidige tijden van economische onzekerheid in Suriname.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com