Surinamers veranderen bewust spraakaccent in Nederland om erbij te horen, zegt lifestyle- expert

Praten mobiel conversatie man gesprek

Lifestyle-expert en observatrice Patricia Wong heeft aan GFC Nieuws Lifestyle uitgelegd waarom veel Surinamers die in Nederland gaan wonen hun spraakaccent bewust veranderen naar een meer Nederlandse manier van spreken.

Volgens Wong spelen meerdere factoren een rol bij deze aanpassing.

Ten eerste wijst ze op het streven naar assimilatie. Veel Surinamers willen zich snel aanpassen aan hun nieuwe omgeving en door een Nederlands accent aan te nemen, hopen ze makkelijker geaccepteerd te worden door de lokale bevolking.

Dit helpt hen niet alleen sociaal, maar kan ook voordelig zijn in professionele settings waar een lokale tongval vaak als een teken van integratie wordt gezien.

Daarnaast speelt volgens de observatrice de wens om vooroordelen te vermijden een grote rol.

“Mensen met een sterk Surinaams accent worden in Nederland soms onterecht beoordeeld en geconfronteerd met stereotypen. Door hun spraak aan te passen, proberen ze dergelijke negatieve percepties te vermijden”, legt ze uit.

Ze wijst bovendien op de invloed van de media. Surinamers worden volgens haar blootgesteld aan Nederlandse televisieprogramma’s en andere media, wat hen onbewust beïnvloedt en aanmoedigt om hun accent aan te passen.

De deskundige wijs erop dat hoewel het veranderen van een accent persoonlijke keuzes en omstandigheden weerspiegelt, het belangrijk blijft dat mensen trots zijn op hun culturele en linguïstische achtergrond.

Foto ter illustratie.