‘Surinamers staan vaker open voor nieuwe vriendschappen dan Nederlanders’

vrouw dame depressief ongelukkig huilen liggen slapen eenzaam verdriet

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat niet-westerse allochtonen in Nederland, zoals Surinamers, vaker te maken hebben met gevoelens van eenzaamheid dan autochtone Nederlanders.

Dit blijkt onder andere uit gegevens van het CBS. Het probleem is vooral acuut onder oudere migranten, maar ook jongeren ervaren vaak moeite om aansluiting te vinden in de Nederlandse samenleving.

Anekdotische gegevens verzameld door GFC Nieuws Lifestyle tonen aan dat Surinaamse nieuwkomers in Nederland op latere leeftijd minder snel “erbij horen” en moeite hebben om diepe vriendschappen te sluiten.

Ze merken dat vriendschappen in Nederland vaak al van jongs af aan worden gevormd, waardoor het moeilijker is om als volwassene nieuwe sociale kringen te betreden.

Dit komt deels door de Nederlandse cultuur, waar bestaande vriendschappen vaak al in de schooltijd worden gesmeed en minder ruimte lijkt te zijn voor nieuwe relaties op volwassen leeftijd.

Bovendien wordt vaak aan studie en carrière de voorkeur gegeven, waardoor minder tijd en energie lijkt te worden gezet in het aangaan van nieuwe sociale contacten.

Toch blijken veel Surinamers in Nederland relatief snel aansluiting te vinden bij hun eigen gemeenschap, vooral als ze in de Randstad wonen of dichtbij familieleden.

In Suriname zelf is de cultuur meer open in het aangaan van nieuwe vriendschappen, en mensen staan vaak open voor nieuwe contacten, alhoewel ook daar tekenen van toenemende individualisering zichtbaar zijn.

Hoewel geboren Nederlanders vaak als vriendelijk en open worden gezien, bijvoorbeeld door hun neiging tot “small talk” met vreemden, blijft diepere verbinding vaak achterwege.

Interessant is dat onderzoek suggereert dat zelfs oppervlakkige gesprekken, zoals small talk, kunnen bijdragen aan het verbeteren van sociaal contact.

Foto ter illustratie.