Surinamers met Nederlandse bijstandsuitkering moeten oppassen met euro’s sturen naar familie

euro geld

Stel je voor: je woont in Nederland, krijgt een bijstandsuitkering en wilt je familie in Suriname (of elders) financieel bijstaan.

Mag dat zomaar? Veel Surinaamse Nederlanders zitten met die vraag, vooral omdat bijstand bedoeld is als vangnet voor het levensonderhoud in Nederland.

Hoewel Surinamers niet de grootste groep bijstandsontvangers zijn – die eer gaat naar Marokkaanse Nederlanders – vormen ze wel een aanzienlijk deel.

Volgens cijfers van het CBS ontvingen in 2024 zo’n 394 duizend mensen in Nederland een bijstandsuitkering.

Voor de eerste generatie Surinamers lag dit percentage in 2023 rond de 11,7%. De tweede generatie doet het iets beter, met 6,8%, maar ook dat is boven het landelijke gemiddelde.

Het goede nieuws? Er zijn geen specifieke regels die het sturen van geld naar het buitenland verbieden. Toch kan het de gemeente opvallen als je regelmatig euro’s overmaakt.

Bijstandsinstanties kunnen dan onderzoeken of je over verborgen inkomsten beschikt. Transparantie is dus belangrijk om problemen zoals terugvordering van de uitkering te voorkomen.

Ook op vakantie naar Suriname? Dat mag, maar met een limiet.

Bijstandsgerechtigden mogen maximaal vier weken per jaar naar het buitenland en moeten dit vooraf melden bij hun gemeente. Langere verblijven kunnen je uitkering in gevaar brengen.

Kortom, het is geen probleem om je familie te helpen, zolang je je bewust bent van de regels en open kaart speelt.