Surinamers kunnen niet investeren in toekomst; gemiddeld gezin heeft geen cent voor bordje eten

armoede geld gezin familie huis woning moeder dochter kind

Voor de gemiddelde Surinamer is het niet mogelijk om te investeren in de financiële toekomst van henzelf en hun kinderen, omdat ‘een gemiddeld gezin moeite heeft om dagelijks een bordje eten op tafel te zetten.’

Dit sentiment wordt breed gedeeld door veel Surinamers als reactie op het advies van een Nederlandse miljonair, die aanspoorde om zo vroeg mogelijk te investeren en te sparen voor de toekomst.

“Eind van de maand hebben we bijna geen cent over, hoe kunnen we dan sparen?” vraagt men zich af op de sociale media pagina’s van GFC.

Deze zorgen trekken de aandacht van Suriname analist en criticus R. Pinas.

In een gesprek met GFC Nieuws Lifestyle noemde hij deze uitingen “klinkklare onzin”, bewerend dat het merendeel van zijn landgenoten wel geld uitgeeft aan luxe uit eten gaan en junkfood.

“Geen enkele Surinamer sterft van honger, en velen lopen zelfs met kilo’s meer rond,” voegde hij eraan toe.

Pinas beweert verder dat elke Surinamer in staat is om een financiële buffer te creëren voor hun nageslacht door te investeren.

Uit kort onderzoek van onze redactie blijkt dat er inderdaad geen grote bedragen nodig zijn om te beginnen met beleggen.

Als illustratie wordt een gezin aangehaald dat negen jaar geleden begon met maandelijks 30 Amerikaanse dollars opzij te zetten om te investeren in Bitcoin, een strategie bekend als ‘dollar cost averaging’.

Deze benadering zou $3,240 hebben omgezet in $127,586 (+3,837%) na negen jaar.

Ter vergelijking, dezelfde strategie toegepast op de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P 500, de 500 grootste Amerikaanse bedrijven) zou de $3,240 hebben laten groeien naar ongeveer $5,971.01, zonder inflatiecorrectie.

Hoewel minder spectaculair dan de Bitcoin-resultaten, wordt de S&P 500 gezien als betrouwbaarder en minder volatiel, waardoor het een veiligere optie is voor langetermijninvesteringen.

Hoewel beleggen in aandelen of cryptocurrencies potentieel winstgevend kan zijn, brengt het ook risico’s met zich mee en biedt het geen gegarandeerd rendement.

Foto ter illustratie.