Surinamers in Nederland ervaren een steeds verminderend gevoel van veiligheid

man

De afgelopen jaren lijken steeds meer Surinamers in Nederland met een ongemakkelijk gevoel rond te lopen.

Ergens is het een raar contrast: het land van vrijheid en kansen voelt ineens minder als een veilige haven. Hoe komt dat? Waarom voelen sommige mensen zich nu anders dan toen ze net arriveerden?

Patricia Wong, lifestyledeskundige van GFC Nieuws, deelde haar inzichten hierover. Wong, die zelf jarenlang in Nederland woonde en nu in Suriname verblijft, geeft aan dat dit gevoel geen verrassing is.

Volgens een mini-peiling van het KIVC, waarbij 65 Surinaamse emigranten in Nederland werden bevraagd, gaf de meerderheid aan zich in de afgelopen vijf jaar minder veilig te voelen.

Vooral mensen in de Randstad tussen de 40 en 65 jaar, zowel mannen als vrouwen, noemden veiligheid als een groeiende zorg.

“Het nieuws uit Rotterdam, waar drie willekeurige mensen slachtoffer werden van een fatale aanval door een dakloze man, heeft de angst vooral bij ouderen en gezinnen met kinderen vergroot,” zegt Wong.

Uit gegevens van de regio Rotterdam blijkt dat er in 2024 maar liefst 1234 explosies bij woningen waren.

“Ik ken persoonlijk meerdere mensen die zich steeds minder veilig voelen in Nederland.”

Wong stelt dat de focus op Suriname als land met veiligheidsproblemen niet eerlijk is. “Ook West-Europa worstelt tegenwoordig met misdaad en veiligheidskwesties,” zegt ze.

Toch is er een opvallend contrast. Uit gegevens van Eurostat, het statistiekbureau van de EU, blijkt dat Nederland hoog scoort op ‘life satisfaction’.

Dit cijfer meet hoe tevreden mensen zijn met hun leven. Nederland behaalde gemiddeld een score van 7.6, waarmee het bij de best scorende landen in Europa hoort.

Foto ter illustratie.