Volgens de via GFC Nieuws bekende Surinaamse analist en criticus R. Pinas kunnen in Nederland wonende Surinamers die al jarenlang van een bijstandsuitkering leven, beter per direct aan het werk gaan.
Deze stelling baseert hij op het idee dat niemand op de lange termijn profiteert van ‘gratis geld’. Het ontvangen van bijstand kan iemands gevoel van eigenwaarde verminderen, zo schrijft de waarnemer in een e-mail aan onze redactie.
Pinas erkent dat uitkeringen in tijden van nood kortstondig uitkomst kunnen bieden, maar vindt dat ze op lange termijn een belemmering vormen voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
Het langdurig leven in de bijstand kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de persoonlijke ontwikkeling als het mentale welzijn.
Constante een beroep doen op sociale zekerheid zou leiden tot een afname in motivatie om zelfstandig economische en sociale vooruitgang te boeken.
Dit staat in contrast met de noodzaak voor individuen om vaardigheden te ontwikkelen die hen niet alleen in staat stellen om zelfvoorzienend te zijn, maar ook om bij te dragen aan de samenleving.
Recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) tonen aan dat een significant deel van de bijstandsgerechtigden in Nederland een niet-Nederlandse achtergrond heeft.
In 2022 ontvingen ongeveer 358 duizend mensen in Nederland een bijstandsuitkering. Opmerkelijk is dat de grootste groep bijstandsgerechtigden niet uit de Surinaamse gemeenschap komt, maar voornamelijk bestaat uit Marokkanen, met een oververtegenwoordiging van personen ouder dan 45 jaar.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com