Je hoort het vaak: “Als je het hier niet leuk vindt, vertrek dan.” Deze uitspraak klinkt regelmatig richting buitenlanders die in Nederland wonen, zelfs als ze een Nederlands paspoort hebben en gewoon belasting betalen.
Maar hoe eerlijk is dat eigenlijk? Naar mijn mening mag iedereen die legaal in een land verblijft, klagen over hoe dingen gaan. Of je nu het weer, de hoge kosten of de politiek bekritiseert, het hoort erbij als burger van een samenleving.
Veel van mijn landgenoten uit Suriname klagen online over Nederland. Het koude, grijze weer, de stijgende prijzen en het kille contact tussen mensen zijn terugkerende thema’s.
En eerlijk? Die klachten zijn vaak terecht. Als je er woont, werkt, belasting betaalt en deel uitmaakt van de maatschappij, draag je bij. Dat geeft je het recht om een mening te hebben, net als ieder ander.
Toch begrijp ik ook waarom sommige Nederlanders defensief reageren. Het is een beetje zoals bij broers en zussen. Je mag elkaar bekritiseren, maar als een buitenstaander dat doet, komt de familiegevoelens boven.
Nederlanders voelen zich beschermend over hun land, ook al delen ze soms dezelfde frustraties.
Het is goed om te beseffen dat klagen een manier is om dingen beter te maken, maar ook dat je soms begrip moet tonen voor de ander.
Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar een betere kwaliteit van leven. Surinamers die in Nederland wonen, hebben dus alle recht om hun stem te laten horen – net zoals Nederlanders dat doen.
Maar een beetje wederzijds respect en begrip maakt het klagen een stuk constructiever.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com