Piloot worden klinkt als een droom, en het wereldwijde tekort aan piloten biedt kansen.
Ook in Suriname vragen steeds meer mensen zich af hoe zij verkeersvlieger kunnen worden. Wat zijn de vereisten, en hoe pak je dit aan?
Als Surinaamse staatsburger sta je voor unieke uitdagingen. Veel internationale luchtvaartmaatschappijen stellen eisen aan nationaliteit of werkvisa.
Toch is het mogelijk om een carrière in de luchtvaart op te bouwen, mits je de juiste stappen volgt.
Naar schatting zijn er in 2030 duizenden piloten nodig, dus dit is hét moment om te beginnen.
De eerste en meest cruciale stap is een medische keuring, bekend als een klasse 1-certificaat. Deze keuring controleert of je medisch geschikt bent om een vliegtuig te besturen.
Denk aan een goed zicht (een zichtafwijking mag tot een zekere hoogte), een gezond hart, en geen neurologische problemen. Zonder goedkeuring heeft het geen zin om geld in opleidingen te steken.
Daarnaast is je schoolopleiding belangrijk.
Exacte vakken zoals wiskunde en natuurkunde zijn cruciaal. In Europa is een HAVO-diploma met deze vakken de minimale eis, terwijl sommige, vooral Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen een bachelordiploma verlangen.
De eerste stap in je vliegopleiding is het behalen van een Private Pilot’s License (PPL), waarmee je leert vliegen als hobbyist.
In Suriname kun je deze licentie halen op Zorg en Hoop Airport. Dit geeft je een goede basis en helpt je bepalen of je verder wilt naar de commerciële luchtvaart.
Daarna volgen de professionele brevetten: Commercial Pilot’s License (CPL), Multi-Engine (ME) en Instrument Rating (IR).
Deze trainingen kun je dichtbij huis in Florida volgen, waar de vliegscholen bekendstaan om hun kwaliteit.
Voor een volledige opleiding, inclusief examens, betaal je tussen de 60.000 en 100.000 US dollar. Ook is een visum nodig, zoals een M-1-studentenvisum.
Met een FAA-certificering kun je als ‘pas afgestudeerde’ piloot met weinig uren bij kleinere luchtvaartmaatschappijen in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika aan de slag.
Nadat je 1500 vlieguren hebt bereikt en je ATPL- examen hebt gedaan, openen de deuren naar grotere airlines.
Wil je echter in Europa vliegen? Dan moet je aanvullende examens doen om een EASA-licentie te verkrijgen.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com