Recentelijk zijn zorgen geuit over de praktijken rondom de import van tweedehandse auto’s in Suriname.
Volgens een insider uit de autobranche die liever niet met zijn naam in het nieuws wilt, worden er vaak tweedehandse schadeauto’s vanuit landen als Japan naar Suriname geëxporteerd.
Deze worden dan voor ‘hogere bedragen dan wat ze waard zijn’ verkocht aan nietsvermoedende consumenten Suriname. Dit probleem komt bovenop eerdere berichten over het terugdraaien van kilometerstanden bij geïmporteerde voertuigen.
Bijvoorbeeld, een Suzuki Wagon R uit 2016 met bumperschade en ruim 65.000 kilometer op de teller wordt in Japan aangeboden voor 1291 Amerikaanse dollar, exclusief transportkosten.
De klokkenluider legt uit hoe fraude met schadeauto’s vaak onopgemerkt blijft: verkopers laten de buitenkant van een auto goedkoop herstellen om de ware aard van de schade te verbergen.
“Kopers beoordelen een auto voornamelijk op de uiterlijke staat, waardoor ze makkelijk misleid kunnen worden,” zegt de insider.
Hij voegt eraan toe dat, hoewel de auto’s er goed uitzien, ze vaak ernstige verborgen gebreken hebben die de veiligheid van de voertuigen compromitteren.
Verder geeft de klokkenluider een tip om potentiële kopers te helpen een schadeauto te herkennen: “Let op de lak van de auto. Inconsistenties of overmatig nieuw lakwerk kunnen indicatoren zijn van eerdere schades.”
Uit onderzoek van onze redactie blijkt dat een schadeauto niet noodzakelijkerwijs slecht hoeft te zijn, mits de schade goed hersteld is.
Dit wordt ondersteund door gegevens van autoverleden.nl, die laten zien dat de ernst van de oorspronkelijke schade een bepalende factor is.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com