Hij vertrok vol dromen naar Nederland, een toekomst vol kansen voor zich. Maar nu, ruim tien jaar later, voelt hij zich nog steeds een buitenstaander.
“Ik kwam hier voor studie en bleef voor de carrièrekansen. Ik zit als het ware in een gouden kooi,” vertelt hij.
“Ik heb een goede baan, maar voel me niet thuis, vooral niet op werk.”
De geboren Surinamer reageert op een eerder artikel op GFC Nieuws Lifestyle, waarin een Surinamer die 400 euro per maand verdient, gelukkiger leek dan zijn Nederlandse familieleden.
Dat verhaal raakte hem diep. “Het is alsof je moet kiezen tussen geld en geluk.”
Op de werkvloer voelt hij zich vaak een buitenbeentje. “Mensen in mijn branche zijn ‘close minded’. Ik kan niet zomaar ander werk zoeken waar ik meer aansluiting vind.”
Hij vertelt dat hij in sociale interacties vaak het gevoel heeft een masker op te moeten zetten.
Zijn familie in Nederland? Nauwelijks contact, een geschil van jaren geleden drijft hen uit elkaar. “Ik heb sportvrienden. Daar doe ik het mee,” schrijft hij.
Geluk van emigranten: geld versus welzijn
Zijn gevoel is geen uitzondering. Onderzoek naar het geluk van emigranten laat zien dat financiële vooruitgang niet altijd leidt tot een groter welzijn.
Een studie uit 2021, gepubliceerd in The Journal of Happiness Studies, toont aan dat veel emigranten kampen met gevoelens van isolatie en identiteitsverlies, zelfs als ze economisch succesvol zijn.
Psychologen noemen dit het “migratieparadox”: mensen vertrekken voor een beter leven, maar ervaren vaak een afname in sociale verbondenheid en psychologisch welzijn.
Vooral in landen waar de cultuur veel individualistischer is dan in Suriname, kan dit een groot verschil maken.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com