Verscheidene Surinamers besluiten om nooit naar Nederland te reizen, niet vanwege de kosten van vliegtickets, maar door de ingewikkelde en belastende procedure om een reisvisum te verkrijgen.
Vooral het vele geloop en de indringende vragen bij de Nederlandse ambassade worden als onacceptabel ervaren.
“Ik zie het als een vernedering dat ik allerlei persoonlijke vragen moet beantwoorden, alsof ik moet bedelen om toestemming om dat land binnen te mogen,” zegt een 48-jarige vrouw die in een boetiek in Wanica werkt aan GFC Nieuws Lifestyle.
“Ze zullen mij daar niet zien. Ik blijf liever rustig in mijn eigen land.”
Nederland hanteert al jaren een ontmoedigingsbeleid voor visumaanvragen vanuit bepaalde landen, waaronder Suriname. Dit beleid heeft als doel om onrechtmatig verblijf in Nederland te voorkomen.
Aanvragers moeten gedetailleerde informatie verstrekken over hun financiële situatie, werk, verblijfsdoel en persoonlijke omstandigheden.
Volgens de Nederlandse overheid zijn deze strenge eisen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alleen mensen die aan de voorwaarden voldoen een visum krijgen.
Toch voelen veel Surinamers zich hierdoor ongemakkelijk. De vragen worden vaak als te persoonlijk ervaren, zoals details over familieleden, inkomen en de precieze reden van het bezoek.
Ook de tijd en moeite die nodig zijn om alle documenten te verzamelen en afspraken te maken, schrikken velen af.
Hoewel het begrijpelijk is dat Nederland illegale migratie wil tegengaan, roept de procedure de vraag op of het proces niet vriendelijker en respectvoller kan worden ingericht.
Voor veel Surinamers blijft het gevoel van vernedering zwaarder wegen dan de behoefte om Nederland te bezoeken.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com