Suriname zet stappen richting duurzaam beheer van afgedankte voertuigen

autowrak

Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) werkt samen met het Basel Convention Regional Centre for Training and Technology Transfer for the Caribbean (BCRC-Caribbean) aan een innovatief project gericht op het milieuverantwoord beheren van afgedankte voertuigen (End-of-Life Vehicles, ELVs).

Dit initiatief maakt deel uit van het GEF ISLANDS-programma, dat sinds 2022 wordt uitgevoerd in twaalf Caribische landen, waaronder Suriname.

Volgens Dr. Khan, de consultant die het project leidt, is het cruciaal om het beheer van ELVs in Suriname te verbeteren vanwege de aanzienlijke milieu- en gezondheidsrisico’s die slecht beheerde voertuigen veroorzaken.

“ELVs bevatten gevaarlijke materialen zoals olie, koperen bedrading en elektronische componenten. Wanneer deze voertuigen worden achtergelaten of verkeerd worden verwerkt, kunnen ze giftige stoffen vrijlaten in het milieu, met ernstige gevolgen voor zowel de volksgezondheid als de natuur,” aldus Khan.

Het project streeft ernaar om de capaciteit van Suriname te vergroten voor het milieuverantwoord beheren van ELVs. Hierbij ligt de nadruk op het ontwikkelen van een circulaire economie

Khan legt uit: “In plaats van voertuigen simpelweg af te danken, willen we materialen zoals metaal, plastic en rubber hergebruiken, herbestemmen of recyclen om nieuwe producten te creëren. Dit stimuleert niet alleen duurzaamheid, maar ook economische groei.”

Private sector als sleutelspeler

De bevindingen van het project tonen aan dat een Public Private Partnership essentieel is voor het succes van ELV-management.

Khan heeft gesprekken gevoerd met lokale bedrijven die zich bezighouden met beheer, recycling en/of verwerking van afval dat afkomstig is van afgedankte voertuigen.

Deze bedrijven beschikken over de nodige infrastructuur om metaal en andere waardevolle materialen uit ELVs te verwerken.

Om de implementatie te bevorderen, wordt een businessplan ontwikkeld met Best Available Techniques (BAT) en Best Environmental Practices (BEP) en aanbevelingen voor samenwerking op zowel nationaal als regionaal niveau.

Nationale missie

Van 27-29 november 2025 leidde Khan een nationale missie in Suriname. Tijdens deze missie werden meetings gehouden met het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), de Nationale Milieuautoriteit (NMA), de Douane en de private sector.

Daarnaast vond een site visit plaats bij twee lokale bedrijven die actief zijn in het beheer, de recycling en/of verwerking van afval afkomstig van afgedankte voertuigen.

Noodzaak regelgeving

Hoewel het project vooruitgang boekt, benadrukt het rapport de dringende noodzaak van wettelijk kader. Het wordt aanbevolen dat de Nationale Milieuautoriteit (NMA) specifieke regelgeving en ESM-principes voor ELVs ontwikkelt en implementeert.

Deze regelgeving zou niet alleen bijdragen aan een schoner milieu, maar ook economische kansen bieden voor lokale en regionale bedrijven.

Volgende stappen

Het project bevindt zich nu in de implementatiefase, waarbij Suriname binnenkort technische ondersteuning zal ontvangen voor capaciteitsopbouw en training.

Suriname zet hiermee een belangrijke stap richting een duurzame toekomst en versterkt tegelijkertijd zijn positie als een van de voortrekkers in het Caribisch gebied op het gebied van circulaire economie en milieuverantwoord afvalbeheer.