Suriname zal komende decennia waarschijnlijk geen eerste wereldland worden, blijkt uit onderzoek

paramaribo commewijne wijdenbosch brug

Uit een analyse van GFC Nieuws blijkt dat het voor Suriname bijzonder moeilijk zal worden om in de komende tientallen jaren de status van een eerste wereldland te bereiken.

Hoewel ons land rijk is aan natuurlijke hulpbronnen en beschikt over een jonge bevolking vormen de lage ontwikkelingsgraad van een groot deel van de samenleving én de tekortschietende kwaliteit van de politieke klasse serieuze obstakels.

Een van de meest zorgwekkende bevindingen uit het onderzoek is de gebrekkige kennis en algemene ontwikkeling van een groot deel van de Surinaamse bevolking.

Er is een opvallend lage interesse in kennisverrijking. In plaats van zich te verdiepen in educatieve informatie, brengen veel mensen urenlang hun tijd door met het consumeren van oppervlakkige, vaak zinloze content op sociale media.

Series, roddels en entertainment krijgen voorrang boven vorming en persoonlijke groei.

Daarnaast heerst er een mentaliteit waarin hard werken vaak niet wordt gestimuleerd of beloond. Veel jongeren geven blijk van een houding waarin men snel geld wil verdienen zonder inspanning of discipline.

Deze instelling wordt deels gevoed door het voorbeeld van politici, van wie velen zelf ook niet over de vereiste visie of kennis beschikken om het land structureel te ontwikkelen.

Onze conclusie is dat zonder een fundamentele mentale en educatieve omslag, Suriname de komende decennia gevangen zal blijven in een cyclus van stagnatie.

Investeren in onderwijs, het stimuleren van kritisch denken en het bevorderen van een werkethiek zijn noodzakelijk. Zonder deze veranderingen zal de droom van eerste wereldstatus voorlopig een illusie blijven.