Suriname, dat op het punt staat een belangrijke energieproducent in Zuid-Amerika te worden, ziet af van het aangaan van nieuwe leningen tegen toekomstige olieopbrengsten.
Dit maakte minister van Financiën en Planning Stanley Raghoebarsing bekend in gesprek met World.oil.
Eerder deze maand kondigden TotalEnergies SE en APA Corp. een offshoreproject van $10,5 miljard aan dat vanaf 2028 ruwe olie zal gaan produceren.
Ondanks aanbiedingen van tussenpersonen in Washington, bevestigde minister Raghoebarsing dat Suriname geen leningen zal overwegen die door toekomstige olie-inkomsten worden gedekt.
“We willen op geen enkele manier olie die nog gewonnen moet worden vooraf verkopen of die inkomsten als onderpand gebruiken voor snelle financiering die de volgende generatie zal belasten,” aldus de minister tijdens de IMF en Wereldbank jaarvergaderingen.
Suriname’s potentiële olieopbrengsten, geschat op $26 miljard door het staatsoliebedrijf, hebben het land recent een dubbele kredietupgrade opgeleverd van Moody’s Ratings, naar Caa1 met een positieve vooruitblik. De economie van Suriname, ter waarde van $4,9 miljard, wordt dit jaar op een groei van 3% geschat, volgens het IMF.
Vorig jaar voltooide de regering een schuldherschikking, waaronder zogeheten value-recovery instruments (VRI’s) die investeerders een deel van de olie-inkomsten beloven zodra de productie start.
De waarde van deze instrumenten is meer dan verdubbeld tot ongeveer 101 cent per dollar, en staatsobligaties met een looptijd tot 2033 hebben dit jaar 13% rendement opgeleverd.
Raghoebarsing benadrukte dat de regering niet van plan is om meer olie-gerelateerde instrumenten te verkopen. “Sommigen zeggen dat we extra fondsen nodig hebben en de VRI’s moeten verkopen,” zei hij. “We slaan die weg helemaal niet in.”
Investeerders hebben ook voorstellen gedaan om een deel van die schuld vroegtijdig terug te kopen via mechanismen zoals ‘schuld-voor-natuur’-swaps, maar volgens Raghoebarsing vond de regering deze voorstellen niet gunstig genoeg.
IMF-programma
Suriname zal na de nationale verkiezingen in mei beslissen over het al dan niet aanvragen van een nieuw programma met het IMF, zodra het huidige $688 miljoen programma in maart afloopt.
In de tussentijd heeft het land een overeenkomst getekend met de Wereldbank om op de lijst van IDA-landen (International Development Association) te komen, wat $22 miljoen aan gunstige financiering vrijmaakt voor het verbeteren van de leefomstandigheden in de hoofdstad, Paramaribo.
Minister Raghoebarsing benadrukte dat Suriname, met een bevolking van ongeveer 650.000, zorgvuldig moet omgaan met de verwachte rijkdom uit de olieontdekkingen. Er is een soeverein fonds opgericht voor deze inkomsten, en de wetgeving wordt aangepast zodat middelen zowel nu als in de toekomst beschikbaar zijn.
“De wet wordt aangepast zodat de huidige generatie niet het gevoel heeft dat alles naar de toekomst gaat terwijl zij lijden,” zei hij. “We zorgen voor de huidige generatie en we verzekeren ons ervan dat ook toekomstige generaties verzorgd worden.”
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com