Suriname veroordeelt aanval op diplomatiek grondgebied

albert ramdin 1

De regering van Suriname veroordeelt met klem de gruwelijke aanval op de residentie van het hoofd van de missie van de Verenigde Arabische Emiraten in Khartoem, Soedan.

Deze aanval wordt beschouwd als een flagrante schending van de beginselen en gebruiken van het internationaal recht, evenals de soevereiniteit van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname.

Volgens de VAE werd de residentie van hun ambassadeur in Khartoem op maandag aangevallen door een Soedanees militair vliegtuig, wat de VAE omschreef als een “gruwelijke aanval”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE gaf in een verklaring aan dat de aanval aanzienlijke schade heeft toegebracht aan het gebouw.

De VAE veroordeelde deze daad ten zeerste en benadrukte het belang van bescherming van diplomatieke gebouwen en residenties van ambassadepersoneel, in overeenstemming met de verdragen en gebruiken die diplomatieke betrekkingen regelen.

De Soedanese militaire regering heeft de beschuldigingen van de VAE verworpen en beweert dat de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Het Soedanese leger heeft de RSF herhaaldelijk beschuldigd van dergelijke “laffe en schandelijke daden” en benadrukt dat het niet betrokken is bij aanvallen op diplomatieke missies of internationale organisaties.

De oorlog in Soedan, die in april vorig jaar begon tussen het Soedanese leger en de RSF, heeft geleid tot een humanitaire crisis waarbij bijna 25 miljoen mensen – de helft van de Soedanese bevolking – hulp nodig heeft. Hongersnood dreigt, en ongeveer 8 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht.

In dit verband herhaalt de Republiek Suriname haar afwijzing van elke schending van het internationaal recht, waaronder de bepalingen van het Verdrag van Wenen inzake Diplomatieke Betrekkingen.

Suriname benadrukt dat diplomatieke en consulaire gebouwen, in overeenstemming met het internationaal recht, onschendbaar zijn. De beginselen van onschendbaarheid moeten onder alle omstandigheden worden gerespecteerd.

Foto: De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin.