Suriname verandert in een klaagsamenleving door financiële crisis

Klagen zeuren

OPINIE- Het is wellicht niet iedereen opgevallen, maar vraag het maar aan elke vakantieganger in Suriname: wordt er veel aan hun hoofd geklaagd door personen uit ons land?

Dit is een vraag die je ook kunt stellen aan familieleden of kennissen in Nederland of andere landen, en het antwoord is vaak niet positief. Veel van de telefonische conversaties zijn gevuld met klachten over de financiële situatie en andere problemen in Suriname.

In feite is er een zorgwekkende trend waar te nemen: er wordt in Suriname steeds minder gelachen en juist meer geklaagd.

Deze transformatie is voornamelijk het gevolg van de grootschalige problemen veroorzaakt door opeenvolgende regeringen sinds 1975.

Kan je het de mensen kwalijk nemen? Nee, het is menselijk om een uitlaatklep te zoeken wanneer zaken niet gaan zoals gewenst, vooral als het om financiële achteruitgang gaat.

Deze continue klachten zijn dus niet alleen uitdrukkingen van persoonlijke frustraties, maar ook symptomen van diepgewortelde sociale en economische problemen.

Als samenleving zijn we getransformeerd in een klimaat waar klagen de norm is geworden. Dit was in het verre verleden zeker niet het geval.

We moeten deze verandering niet alleen observeren, maar ook begrijpen dat het een dringende oproep is voor verandering en verbetering. Het is een signaal dat er actie nodig is om het welzijn en de tevredenheid van de burgers te herstellen.

C. Wallerlei

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud