Suriname tekent MOU met Chinalco: zorgen van inheemse gemeenschappen nemen toe

Goud vloeibaar

Suriname is in overleg met de Chinese multinational Chinalco over een investering van $426 miljoen voor bauxietwinning in het westelijke Bakhuisgebied.

Het project, dat voorziet in de oprichting van een mijnbouw- en infrastructuurbedrijf en zich in de eerste fase zal richten op de winning en export van bauxiet, stuit op hevige weerstand van inheemse gemeenschappen.

In berichten op sociale media, verzameld door de redactie van GFC Nieuws, uiten inheemse activisten hun grote zorgen over de mogelijke milieuschade door het project.

De geplande activiteiten kunnen volgens hen leiden tot grootschalige ontbossing en verstoring van het kwetsbare ecosysteem.

Daarnaast vrezen zij dat het gebruik van giftige stoffen tijdens de mijnbouwactiviteiten het grondwater zal vervuilen en de gezondheid van mens en dier zal bedreigen.

Een ander kritiekpunt is het gebrek aan inspraak van de inheemse gemeenschappen.

Ondanks internationale druk en toezeggingen van de Surinaamse overheid zijn hun grondenrechten nog steeds niet wettelijk erkend.

Dit vergroot het gevoel van uitsluiting, aangezien een besluit over een project dat hun leefomgeving direct beïnvloedt, lijkt te worden genomen zonder hun goedkeuring.

Het concept van de mineralenovereenkomst werd op 25 november aan de samenleving gepresenteerd, waarna een Memorandum of Understanding (MOU) werd ondertekend door de regering en Chinalco.

De uitvoering van het project hangt echter af van goedkeuring door De Nationale Assemblee.