Tijdens de recente regeringsraadsvergadering heeft president Chandrikapersad Santokhi aangekondigd dat Suriname de nodige steun zal verlenen aan de door orkaan Beryl getroffen Caricom-landen.
Tevens zullen de grondenrechten van tribale volkeren worden aangepakt.
Daarnaast is er tijdens de vergadering op woensdag 6 juli goedkeuring verleend voor grondconversie voor in totaal 216 belanghebbenden.
Tot slot gaf Ritesh Sardjoe, directeur van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, een presentatie over een voorstel voor “Carbon Credit Guidelines Suriname”.
Het staatshoofd meldde dat er deze week een Caricom-topbijeenkomst heeft plaatsgevonden, bijgewoond door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en coördinator Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR).
Tijdens de bijeenkomst werd besproken dat Suriname de getroffen landen zal ondersteunen met voedsel en noodzakelijke logistieke apparatuur om slachtoffers van goede opvang te voorzien.
President Santokhi benadrukte ook dat de grondenrechten een hoge prioriteit hebben.
Er zijn enkele uitdagingen met betrekking tot de wet op grondenrechten.
“Daarom is er een clusterteam van ministers samengesteld, bestaande uit de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Grondbeleid en Bosbeheer, en Ruimtelijke Ordening en Milieu”.
“Dit team heeft de taak om binnen twee weken met een concept te komen”, aldus presidentiële woordvoerder Jason Saiman.
Vorige week heeft president Santokhi een kennismakingsgesprek gehad met leden van de Grondconversie Unit, waarbij de uitdagingen waarmee de unit te kampen heeft, aan de regeringsleider werden gepresenteerd.
De regeringsleider gaf aan dat de grondconversie soepel verloopt en dat er ongeveer SRD 70 miljoen is binnengebracht, wat zal terugvloeien naar de samenleving via het sociale welzijnsprogramma.
Verder meldde de president dat de Grondconversie Unit, die voornamelijk bestaat uit studenten tussen de 20 en 25 jaar, goed functioneert.
“De regering zal mogelijkheden bekijken om de uitdagingen waarmee de unit geconfronteerd wordt op te lossen, zodat het goede werk vol motivatie kan worden voortgezet”, laat de woordvoerder optekenen.
In de presentatie van directeur Sardjoe werd aangegeven dat het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) richtlijnen heeft opgesteld voor de ontwikkeling van carbon credits in Suriname, gericht op de energie-, bosbouw-, landbouw- en infrastructuursectoren.
Deze richtlijnen zijn in lijn met het Parijs-akkoord, specifiek de artikelen 5 en 6.
Het doel is dat projectontwikkelaars deze richtlijnen gebruiken.
De directeur benadrukte dat een deel van de financiële middelen ten goede moet komen aan zowel de samenleving als het milieu, waarbij de president erop wees dat ook de laagste inkomensgroepen moeten profiteren van de carbon credits.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com