GFC NIEUWSREDACTIE- In een ambitieuze zet om economische groei en welvaart te bevorderen, heeft Suriname zijn blik gericht op de potentie van de gas- en olie-industrie.
Het Zuid-Amerikaanse land heeft lang gehoopt op een economische impuls die kan worden gegenereerd door de exploitatie van zijn natuurlijke hulpbronnen.
Terwijl de hoop hooggespannen is, wordt echter benadrukt dat de ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie eerst op gang moeten komen voordat de inkomsten daadwerkelijk kunnen beginnen binnen te stromen.
Suriname, dat bekend staat om zijn weelderige regenwouden en rijke biodiversiteit, heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt in het identificeren en onderzoeken van potentiële olie- en gasreserves voor zijn kustlijn.
De ontdekking van deze reserves heeft de hoop doen oplaaien op een economische transformatie voor het land, met de verwachting dat de inkomsten uit de olie- en gasindustrie zullen bijdragen aan infrastructuurontwikkeling, sociale programma’s en een bredere welvaart voor de bevolking.
Hoewel de verwachtingen hoog zijn, blijft het een uitdaging om de olie- en gasindustrie daadwerkelijk operationeel te maken.
Technische expertise, investeringen in infrastructuur en internationale partnerschappen zijn essentieel om de benodigde ontwikkelingen op gang te brengen.
De regering van Suriname werkt nauw samen met buitenlandse bedrijven en deskundigen om de benodigde stappen te zetten en te zorgen voor duurzame exploitatie van deze hulpbronnen.
Deskundigen benadrukken echter dat het belangrijk is om niet alleen te vertrouwen op de olie- en gasindustrie als enige bron van inkomsten.
Het diversifiëren van de economie en het investeren in andere sectoren, zoals duurzaam toerisme, landbouw en technologie, blijft van cruciaal belang om de afhankelijkheid van grondstoffen te verminderen en veerkracht te bieden tegen schommelingen in de mondiale energiemarkt.
Terwijl Suriname vol hoop en verwachting naar de toekomst kijkt, blijft het balanceren tussen het potentieel van zijn natuurlijke hulpbronnen en de uitdagingen die gepaard gaan met het tot stand brengen van een duurzame olie- en gasindustrie.
De weg naar economische bloei is er een die zorgvuldige planning, verantwoordelijkheid en samenwerking vereist, met het uiteindelijke doel om de levensstandaard van de bevolking te verhogen en een veerkrachtige economie op te bouwen.
Op 24 augustus heeft de Presidentiële Stuurgroep Gasexploitatie een tussenrapport aan president Chandrikapersad Santokhi gepresenteerd over de winstmogelijkheden van gasexploitatie in Suriname. Voordat inkomsten uit gasexploitatie mogelijk zijn, moeten ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie op gang komen.
Voorzitter Willem Bloem schetste een stappenplan voor productie, met verwachte eerste inkomsten binnen enkele jaren.
De gassector kan banen en economische groei brengen, maar vereist randvoorwaarden zoals heldere doelen, reputatie, vaardige lokale partners, emissiebeleid, transparantie, communicatiestrategie, zakelijk gemak en opleidingen.
Santokhi benadrukte het behoud van de carbon negatieve status van Suriname en wil investeringen zonder dit te schaden, en pleitte voor milieuvriendelijke gasexploitatie met behoud van carbon credit-verdiensten.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com