Suriname organiseert Rondetafeldiscussie

Suriname organiseert in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP) een Rondetafeldiscussie in Brasilia, met als thema “Ontwikkelings prioriteiten en intensievere bilaterale samenwerking”.

Als onderdeel van het officieel werkbezoek aan Brazilië heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, op 20 februari een ontmoeting gehad met de ambassadeurs van de landen, die als niet – residerende ambassadeurs geaccrediteerd zijn bij Suriname, met als standplaats Brasilia.

De regering van Suriname streeft naar hernieuwde partnerschappen met deze bevriende landen om die in te zetten voor het realiseren van de nationale ontwikkelingsdoelen en het identificeren van mogelijkheden voor bilaterale, trilaterale en multilaterale samenwerking alsook het aantrekken van directe buitenlandse investeringen. Dit initiatief past dan ook in het kader van de bijdrage van het ministerie bij de implementatie van de nationale ontwikkelingsagenda.

In een rondetafeldiscussie zijn 25 van de 31 geïdentificeerde diplomatieke vertegenwoordigers geïnformeerd over de ontwikkelingsprioriteiten van Suriname die ook in lijn zijn met de mondiale 2030-Agenda voor duurzame ontwikkeling.

Vertegenwoordigers van de Stichting Planbureau Suriname en de Coördinatie Unit Milieu hebben presentaties verzorgd, waarbij andere ondere is benadrukt de prioriteitssectoren, in het bijzonder mijnbouw, agrarische sector en agro industrie, toerisme, en handel. Bijzondere aandacht is besteed aan het milieu, in het bijzonder de bescherming van het tropisch regenwoud.

De aanwezige diplomaten hebben dit initiatief verwelkomd en eveneens hun waardering uitgesproken over de waardevolle informatie die is verstrekt. Er is daarom dan ook actief geparticipeerd in de discussies en concrete committeringen zijn gedaan voor wat betreft samenwerking met Suriname op de navolgende gebieden: gezondheid, onderwijs en capaciteitsversterking (onder andere aanbod van beurzen), mijnbouw, energie, de agrarische sector, alsmede samenwerking met het Suriname Diplomaten Instituut.

Ook regionale en internationale organisaties, onder andere, het Braziliaans Agentschap voor Ontwikkeling (ABC), de “Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) en UNDP hebben zich gecommitteerd om Suriname verder te assisteren bij de implementatie van de nationale prioriteiten.

Minister Pollack-Beighle blikt tevreden terug op een succesvolle missie mede vanwege de concrete afspraken die zijn gemaakt met bilaterale en multilaterale partners.

In het kader van de follow-up zullen de ambassade van Suriname in Brasilia en het Consulaat-Generaal in Belem eveneens een bijdrage leveren teneinde de samenwerking verder gestalte te geven, middels het kanaliseren van samenwerkingsmogelijkheden naar Suriname.

Met de Braziliaanse ambassade in Suriname zal eveneens worden samengewerkt voor het invulling geven aan de gemaakte afspraken.(GFC)

Meer nieuws

Laxans kan leiden tot darmaandoeningen

Laxeermiddelen zouden weleens niet zo heel gezond kunnen zijn, vermoedt onderzoeker Justin Sonnenburg van de Stanford University School of Medicine in Californië.  Zijn team voerde…

OHM brengt muzieknotenboek uit

In verband met de herdenking van 145 jaar Hindoestaanse Immigratie heeft stichting Organisatie Hindoe Media een muzieknotenboek uitgebracht. Dit om kinderen, musici en anderen te…

Zanger bouwt eigen stad met eigen valuta

Senegal krijgt een nieuwe cryptovaluta en een nieuwe stad: Wakanda. Of beter gezegd: een Wakanda-lookalike. Beide worden vernoemd naar de geestesvader: AKoin  en Akon Crypto…

Mislukte roofpoging aan de Koosstraat

De 47-jarige Steven F. is vorige week donderdag door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) aangehouden. Het RBTP speelde in op de melding…

Brug Tout Lui Faut kanaalweg opgeleverd

“We zijn vandaag hier bijeen om een goed herstelde brug aan u als gemeenschap over te dragen”. Dit zei districtscommissaris (dc) Audrey Hankers van Wanica-Zuidoost…

Dholak masterclasses in Suriname

Van 25 juni tot en met 29 juni worden er masterclasses voor de Dholak verzorgd door Soerin Ramkhelawan, gecoördineerd door Sociaal-culturele en sportvereniging (SCSV) SEWA….

Kersten viert 250-jarig bestaan

Op 29 juni zal Kersten ( C. Kersten en Co.) haar 250-jarig bestaan herdenken. Kersten, het meest gediversifieerde concern in Suriname en het oudste handelshuis…

Scroll Up