Suriname onvoorbereid op natuurrampen

cycloon orkaan natuurramp

OPINIE – Suriname mag van geluk spreken dat wij geen krachtige windstoten en overstromingen kennen zoals andere delen van het Caribisch gebied.

Echter, onze infrastructuur is ondermaats en veel woonhuizen voldoen niet aan de noodzakelijke veiligheidsnormen.

Ondanks dat het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) in Suriname intensieve gesprekken heeft gevoerd met diverse diensten, waaronder de brandweer, het leger, de politie en de meteorologische dienst om de noodhulp en samenwerking te coördineren, is Suriname eenvoudigweg niet in staat om een grote natuurramp het hoofd te bieden.

Hoewel het NCCR beweert voorbereid te zijn op noodsituaties in Suriname en zelfs hulp te kunnen bieden aan de regio bij mogelijke wateroverlast, rijst de vraag of wij überhaupt de expertise en middelen hebben om effectieve hulp te verlenen, laat staan buitenlandse hulp te bieden.

De ironie is schrijnend; Suriname heeft zelf dringend behoefte aan een robuust rampenbeheersingssysteem.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) is orkaan Beryl aan land gekomen op het eiland Carriacou in Grenada.

De orkaan, die de afgelopen uren aan kracht heeft gewonnen, heeft geleid tot waarschuwingen voor levensbedreigende winden en gevaarlijke stormvloeden.

Als een dergelijke ramp Suriname zou treffen, is het twijfelachtig of onze huidige infrastructuur en voorbereidingsmaatregelen zouden volstaan om de schade te beperken en levens te redden.

De realiteit is dat onze voorbereiding op natuurrampen ernstig tekortschiet. Er moet een kritische evaluatie en substantiële investering komen in onze infrastructuur en rampenbeheersingssystemen om ervoor te zorgen dat Suriname beter bestand is tegen de natuurrampen die in deze regio steeds vaker voorkomen.

Alleen dan kunnen we met vertrouwen spreken over hulpverlening aan anderen terwijl we zelf goed beschermd zijn.

H. Smeltz