Suriname onder het juk van criminele organisaties

handboeien arrest aangehouden gevangenis politie handen

INGEZONDEN Hoewel wij het resultaat van het onderzoek naar het megareçuschandaal bij het ministerie van Financiën & Planning en de Centrale Bank van Suriname (CBVS) rustig afwachten, komen wij er niet onderuit te constateren dat het een grote witwasoperatie van criminele bendes is die in elke sector opereren van het land en de georganiseerde misdaad overal binnendringt.

Het is mogelijk geen inside job van mensen uit de regering of ambtenarij, maar criminelen die al jaren de staatskas systematisch leegroven.

Het lijkt er veel op dat de criminelen sinds het aantreden van de huidige regering agressiever zijn geworden.

Dat Suriname een grote rol speelt in de internationale criminaliteit is geen nieuws. Het land is al jaren belangrijk voor de smokkel van cocaïne en criminelen houden zich er graag schuil.

In het binnenland van Suriname worden ongebreideld landingsbanen aangelegd. Die worden door criminele groeperingen gebruikt voor het transporteren van verdovende middelen.

Ook zijn er stevige zorgen over witwassen. Door de huidige bestaande officiële financiële structuren is er een grote onderstroom van zwart en grijs geld binnen de Surinaamse samenleving.

Misdaadgroepen zouden via casino’s en geldwisselkantoren witwasconstructies hebben opgezet.

Het is alom bekend – ook internationaal – dat cambio’s en banken veelal worden gebruikt om gelden die komen uit het crimineel circuit wit te wassen.

Met het schandaal bij Financiën blijkt nu dat ook grote bedrijven in de detailhandel en autobedrijven zich hiervoor lenen.

Waarschijnlijk zijn velen van ons vergeten dat Suriname nog steeds niet kan beschikken over de 19,5 miljoen euro cash die in 2018 op Schiphol in beslag werd genomen door het Nederlands Openbaar Ministerie.

Het geld was afkomstig van drie Surinaamse banken en was op weg naar Hongkong.

Het OM in Nederland had een ernstig vermoeden dat een groot deel van het geld van een misdrijf afkomstig was, onder meer omdat het geld ook bestond uit grote bedragen van contante stortingen.

Één persoon had bijvoorbeeld binnen twee dagen een bedrag van een miljoen euro bij één van de banken gestort.

De banken ontkennen dat het ging om witwassen en zeggen dat de contante geldzending op weg was naar de Bank of China en digitaal in dollars zou worden overgemaakt naar Suriname.

Zo kunnen de grote contante geldstromen in Suriname worden omgezet in digitaal geld.

Leden van de georganiseerde criminaliteit in Suriname zijn duidelijk overal geïnfiltreerd. Het is publieksgeheim dat ook politieke partijen relaties hebben met criminele groeperingen.

Eerder trok de Surinaamse Politiebond aan de bel en waarschuwde dat het land ten prooi valt aan de georganiseerde misdaad. Het wegdragen van ruim SRD 50 miljoen is daar een goed voorbeeld van.

Suriname staat op een belangrijk kruispunt.

Of de democratie en rechtsstaat krijgen een belangrijke impuls en treedt de regering en de president hard op tegen de corruptie of de georganiseerde misdaad wortelt zich verder in de democratie. Het is nu of nooit.

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud