GFC NIEUWSREDACTIE- De presidenten van Brazilië en Colombia hebben een bespreking gehad over regionale coördinatie om ontbossing tegen te gaan en ’s werelds grootste en meest biodiverse regenwoud te beschermen.
Deze bijeenkomst vond plaats op zaterdag 8 juli 2023 in de Amazone-stad Leticia in Colombia.
Na besprekingen tussen de milieuministers van de Amazone-landen – Suriname, Brazilië, Colombia, Guyana, Venezuela, Peru, Ecuador en Bolivia – hebben president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië en de Colombiaanse president Gustavo Petro ook een onderhoud gehad. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) nam ook deel aan deze bijzondere vergadering.
De minister heeft deze bespreking bestempeld als een belangrijk moment voor gedachtenuitwisseling en het creëren van mogelijkheden voor Suriname om samen te werken op het gebied van klimaatonderzoek en financiële mechanismen gerelateerd aan klimaat, ontbossing, degradatie en vervuiling in het Amazonegebied.
Hij gaf aan dat illegale mijnbouw en houtkap de grootste oorzaken zijn van ontbossing en landdegradatie in Suriname. De ROM-minister heeft tijdens deze ontmoeting ook de start van de actualisering van het National Biodiversity and Strategic Action Plan (NBSAP) door Suriname als een van de eerste landen na de aanneming van de Kunming-Montreal Global Biodiversity in december 2022, benadrukt.
Samenwerking en harmonisatie als een Amazonegemeenschap zijn volgens de minister van belang om mogelijkheden te creëren voor een gemeenschappelijke visie met gestandaardiseerde protocollen, die moeten leiden tot bescherming tegen georganiseerde illegale mijnbouwactiviteiten.
Daarnaast is het ook van belang om door middel van gemeenschappelijk onderzoek de kennis over biodiversiteit en complexe systemen in de regio te vergroten. Minister Dasai gaf aan dat er tijdens de besprekingen is voorgesteld om een standaard ‘Amazone keurmerk’ in te stellen.
Hierdoor kunnen de economische waarde van ecosysteemdiensten en goederen bepaald worden. Ook producten uit de mijnbouw en houtkap kunnen hieraan toegevoegd worden.
Dit zou moeten leiden tot legale productiediensten uit de regio. De verwachting is dat illegale mijnbouw hierdoor ontmoedigd kan worden. Bovendien moeten gedegradeerde gebieden in de Amazone geïdentificeerd worden om collectieve herstelschema’s op te kunnen stellen.
Verder werd tijdens de vergadering aangegeven dat nieuwe en verbeterde bio-economische modellen in de sociale en culturele context van gemeenschappen in het Amazonegebied gepromoot moeten worden, zodat het welzijn van deze gemeenschappen kan worden bereikt.
Ook werden de collectieve aanpassingsstrategieën met betrekking tot het effect van klimaatverandering in Amazone-landen besproken.
Tenslotte wisselden de milieuministers van gedachten over financieringsmogelijkheden om alle bovengenoemde voorstellen te implementeren in samenwerking met lokale gemeenschappen en met inachtneming van de verschillende SDG’s.
Deze bijeenkomst heeft de basis gelegd voor de Amazone-top die de Braziliaanse regering volgende maand in Belém organiseert.
De komende top is een poging om de landen van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) een samenwerkingsverdrag te laten ondertekenen, in het belang van gezamenlijk optreden in de strijd tegen ontbossing en bosdegradatie om het bos te behouden en duurzame ontwikkeling te bevorderen in een regio die bedreigingen kent als illegale houtkap, goudmijnen, dierensmokkel en drugshandel, die vaak grensoverschrijdend zijn.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com