Suriname moet excuses aanbieden voor diplomatieke blunders bij uitzetting Asawini

Regita Edenburg ‘Asawini

GFC NIEUWSREDACTIE- De procedurele fouten die gemaakt zijn bij de uitzetting van activist Regita ‘Asawini’ Edenburg, zullen nog lang in het diplomatieke geheugen gegrift blijven.

Dat zegt de politicus en ex- diplomaat Angelic del Castilho aan ABC.

In eerste instantie is de Nederlandse ambassade niet op de hoogte gesteld dat de activist, die Nederlandse is, was aangehouden door de Surinaamse autoriteiten.

Op de dag van de uitzetting is een schrijven gegaan van de minister van Justitie naar zijn collega van Buitenlandse Zaken om de Nederlandse ambassade te melden dat Asawini dezelfde dag met politiebegeleiding het land wordt uitgezet. Maar ook de Frans-Guyanese diplomatie is betrokken, vanaf het moment waarop er getracht werd om haar via dat land uit te zetten.

Volgens del Castilho zouden excuses gemaakt moeten worden voor deze diplomatieke blunders, waarbij de nodige maatregelen getroffen worden tegen de verantwoordelijken van deze besluiten.

Ook topjurist Armand van der San is van mening dat er wetten niet in acht zijn genomen door de Surinaamse autoriteiten.

“Het gedrag van activist Regita ‘Asawini’ Edenburg verdiende niet altijd een schoonheidsprijs. Zij zou vaker de grens van het ontoelaatbare hebben opgezocht door haar handelingen en kunnen de autoriteiten hierdoor optreden,” zei van der San in het programma ‘Welingelichte Kringen’.

“Maar als je een persoon Suriname wil uitzetten, dan dien jij je te houden aan de wet. De Vreemdelingen Wet van 1991 en de Wet op Nationaliteit en Ingezetenschap in Suriname staan aan de basis van wie een vreemdeling is en wie een Surinamer is. Ook de procedures van een uitzetting staan in de wet vermeld. Als gepretendeerd wordt dat Suriname een rechtstaat is, moeten deze wetten in acht worden genomen,” aldus van der San.

Volgens de jurist zijn verschillende wetten overboord gegooid bij de uitzetting van Asawini.