Suriname merkt duidelijk gevolgen van klimaatsverandering

Het is de afgelopen jaren duidelijk gebleken, dat Suriname de gevolgen van klimaatsverandering merkt. Er hebben zich veel incidenten binnen korte tijd afgespeeld. Onder andere kan gedacht worden aan de overstromingen in het binnenland. Ons land moet zich goed voorbereiden op zaken die zich in de toekomst kunnen voordoen.

Dit kwam naar voren tijdens het TV programma Opinie via Gov TV. Het onderwerp was Klimaatsverandering. De studiogasten waren ambassadeur Winston Lackin en waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), Cedric Nelom.

Er is voor Suriname een dreiging vanwege de lage kustlijn en het feit dat ons land tot de groep van 10 meest kwetsbare landen in de wereld. 80% van het productiegebied bevindt zich in de gevarenzone als er niets gedaan wordt aan gedragsverandering bij de mens, stelde ambassadeur Lackin.

Suriname zal zich ten aanzien van de klimaatsverandering beter moeten voorbereiden door onder andere de relevante instituten te versterken, vindt Nelom.

Lackin benadrukt dat het gedrag van Suriname de afgelopen decennia met betrekking tot het behoud van het regenwoud niet slecht is geweest. Anders had ons land volgens hem nooit de leidersrol gehad als het gaat om het meest beboste land ter wereld te weten 93%, stelt hij.

Suriname is volgens hem bereid die positie te behouden maar is op zoek naar zaken als technische-, politieke- en financiële samenwerking, duurzame partnerschappen en expertise.

Volgens Nelom is het belangrijk dat wanneer economische activiteiten ergens worden uitgevoerd er overgegaan moet worden tot rehabilitatie. Er moet een goed monitoringssysteem komen en richtlijnen waaraan de samenleving zich moet houden.

Ambassadeur Lackin bracht naar voren dat Suriname van plan is februari volgend jaar een high level conferentie van de 11 landen te organiseren die de soortgelijke condities als ons land hebben.

Delen:

Meer nieuws

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:
Scroll Up