Suriname merkt duidelijk gevolgen van klimaatsverandering

Het is de afgelopen jaren duidelijk gebleken, dat Suriname de gevolgen van klimaatsverandering merkt. Er hebben zich veel incidenten binnen korte tijd afgespeeld. Onder andere kan gedacht worden aan de overstromingen in het binnenland. Ons land moet zich goed voorbereiden op zaken die zich in de toekomst kunnen voordoen.

Dit kwam naar voren tijdens het TV programma Opinie via Gov TV. Het onderwerp was Klimaatsverandering. De studiogasten waren ambassadeur Winston Lackin en waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), Cedric Nelom.

Er is voor Suriname een dreiging vanwege de lage kustlijn en het feit dat ons land tot de groep van 10 meest kwetsbare landen in de wereld. 80% van het productiegebied bevindt zich in de gevarenzone als er niets gedaan wordt aan gedragsverandering bij de mens, stelde ambassadeur Lackin.

Suriname zal zich ten aanzien van de klimaatsverandering beter moeten voorbereiden door onder andere de relevante instituten te versterken, vindt Nelom.

Lackin benadrukt dat het gedrag van Suriname de afgelopen decennia met betrekking tot het behoud van het regenwoud niet slecht is geweest. Anders had ons land volgens hem nooit de leidersrol gehad als het gaat om het meest beboste land ter wereld te weten 93%, stelt hij.

Suriname is volgens hem bereid die positie te behouden maar is op zoek naar zaken als technische-, politieke- en financiële samenwerking, duurzame partnerschappen en expertise.

Volgens Nelom is het belangrijk dat wanneer economische activiteiten ergens worden uitgevoerd er overgegaan moet worden tot rehabilitatie. Er moet een goed monitoringssysteem komen en richtlijnen waaraan de samenleving zich moet houden.

Ambassadeur Lackin bracht naar voren dat Suriname van plan is februari volgend jaar een high level conferentie van de 11 landen te organiseren die de soortgelijke condities als ons land hebben.

Meer nieuws

Wegstrekking Jenny-Henar wordt hersteld

Binnen het kader van de verbetering van de Oost-West ontsluitingswegen zoals opgenomen in het ontwikkelingsplan 2017-2021 heeft het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie…

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up