Suriname legt nadruk op diversiteit cultuur en natuur tijdens beurs in China

Suriname heeft deelgenomen aan de China International Import Expo (CIIE) in Shanghai. De nationale stand was ondergebracht in het Caribbean paviljoen met andere Caricom landen. Tijdens de beurs is de nadruk gelegd op de diversiteit in cultuur en natuur van Suriname middels de Creatieve Industrie sector, diverse producten uit het regenwoud en agribusiness. Deze expo duurde van 5 november tot en met 10 november.

Tsang bij opening CIIE

De minister van Handel Industrie en Toerisme (HI&T), Stephen Tsang, was aanwezig bij het openingsbanquet van de President van China, Zijne Excellentie Xi Jin Ping, voor de delegatieleiders van de China International Import Expo (CIIE). Het banquet was afgelopen zondag.

Hoge functionarissen van diverse landen, waaronder regeringsleiders en ministers van handel en commercie, waren aanwezig bij de opening van deze expo. Op maandag 05 november 2018 gaf President Xi Jing Pin de openingsspeech tijdens het CIIE Trade and Investment Forum.

Hij benadrukte opnieuw dat China haar deuren niet zal sluiten voor producten van de wereld maar in tegendeel de deuren wagenwijd geopend heeft. China zal een platform bieden voor de internationale handel. Hiermee gaf president Xi een politiek statement aan de Verenigde Staten die juist een beleid heeft ingezet van protectionisme. Hierna werden de deuren geopend voor de expo en konden de beursstand van de verschillende landen bezocht worden.

Cultuur en natuur

In de stand van Suriname is onder meer kunstwerken van Paul Woei gehighlight die als één van zijn specialismen heeft om de inheemse vrouw uit te beelden. Tevens zijn diverse houtsnijwerken van Rab Creations dhr Rahied Abdoel geëxposeerd. Verder is de opkomende mode-industrie in Suriname in beeld gebracht met modecreaties zoals tassen en jurken van Christel Nirk.

Een connectie werd gemaakt tussen de moderne creaties en producten uit het regenwoud zoals diverse houtsoorten, kralen sieraden, bos oliën en pangi’s.
Met name de Tukha olie uit Brazilnut van Allapadu, een project ontwikkeld in samen werking met Conservation International Suriname had bijzondere aandacht van de beursbezoekers.

Ook waren diverse alcoholische producten uitgestald zoals wijn van Sorena’s Wineries en Borgoe rum van SAB. Met verschillende importeurs en distributie centra hebben ondertussen contacten gelegd.

Private sector

De private sector was tijdens de beurs goed vertegenwoordigd. Bera Fisheries een visexport bedrijf stond op de beurs met diverse gedroogde visblaas producten, een ware delicatesse in China. Daarnaast stond Bosroko met agribusiness producten gemaakt uit Surinaams fruit op de Expo.

Ook Silver Finger was op de beurs met agribusiness producten en verwerkte houtproducten. Een tweede bedrijf Tacoba was ook aanwezig met verwerkte houtproducten. Vooral letterhout, slangenhout en purperhart trokken veel aandacht.(GFC)

Meer nieuws

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

Scroll Up