Suriname krijgt mogelijk diaspora-investeringsbureau of platform

Diaspora-Business-Summit-001-1024x642

Het Diaspora Instituut Suriname (DIS) en het Directoraat International Business (DIB), beide onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), hebben een belangrijke stap gezet met de organisatie van de eerste Surinaamse Diaspora Business Summit.

De driedaagse summit is officieel geopend in de Assuria Hermitage High-Rise in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi.

Diaspora als motor voor economische ontwikkeling

DIB-directeur Henna Soerdjoesing benadrukte het belang van de summit: “Het doel is om optimaal gebruik te maken van de kennis, kunde en het kapitaal van de diaspora om de ontwikkeling van Suriname te stimuleren.”

DIS-directeur Marciano Armaketo voegde toe dat de summit lokale ondernemers en de Surinaamse overheid in contact brengt met diaspora ondernemers en investeerders.

“Ontwikkeling betekent voor ons zaken doen, investeren en ondernemen in Suriname, ongeacht waar de diaspora zich bevindt,” aldus Armaketo.

Tijdens de summit worden obstakels en uitdagingen besproken en wordt gezocht naar concrete oplossingen. Het thema “Unity Overcomes Distance” benadrukt de kracht van samenwerking, waarbij de diaspora niet alleen financieel, maar ook met expertise en netwerken bijdraagt.

Van dialoog naar actie

Na afloop van de summit volgt een evaluatie, waarna werkgroepen worden gevormd om duurzame projecten op te zetten. Een diaspora-investeringsbureau of platform behoort tot de mogelijke vervolgstappen. Daarnaast komt er een one-stop office en een centraal loket om de diaspora-gemeenschap beter te ondersteunen.

Vishnu Doerga, voorzitter van de Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC), wees op de noodzaak van regionale samenwerking: “Guyana en Suriname moeten samenwerken vanwege hun kleine bevolkingen. We hebben meer mensen nodig om economische groei te realiseren. Samenwerking met de diaspora is essentieel.”

Op de tweede dag van de summit heeft minister Albert Ramdinvan Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) tijdens zijn keynotespeech opgeroepen tot strategische samenwerking.

Minister Ramdin, die deelnam aan het panel ‘Investing in Suriname: Opportunities and Challenges’ gaf aan dat dit evenement van historische betekenis is voor de totale diaspora gemeenschap, maar zeker ook voor Suriname zelf.

“Suriname bevindt zich op de drempel van een ingrijpende economische transformatie, gedreven door recente offshore olie- en gasontdekkingen die ons op de wereldwijde energiekaart hebben geplaatst, toonaangevende investeerders hebben aangetrokken en ongeëvenaarde kansen hebben geboden voor nationale ontwikkeling”, gaf de minister aan.