Suriname kiest voor ‘one man one vote’, maar is dat de oplossing?

stembus verkiezing suriname

OPINIE– In een stap die wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling voor de democratie in Suriname, heeft het land ervoor gekozen om over te stappen op het ‘one man one vote’-systeem.

Dit betekent dat elke stem van elke burger evenveel gewicht heeft in verkiezingen, ongeacht sociale status, etniciteit, of andere factoren.

Hoewel dit systeem het principe van gelijke vertegenwoordiging en participatie ondersteunt, zijn er enkele kanttekeningen te maken over de mate waarin het de oplossing zal zijn voor alle uitdagingen waarmee het Surinaamse politieke systeem wordt geconfronteerd, waaronder de vraag of de incompetentie bij volksvertegenwoordigers kan verminderen.

Het ‘one man one vote’-systeem heeft zeker het potentieel om bij te dragen aan een meer eerlijke en representatieve democratie.

Het geeft alle burgers de kans om hun stem uit te brengen en draagt bij aan een gelijkwaardige vertegenwoordiging van de diverse bevolking van Suriname.

Hierdoor wordt het moeilijker voor politieke partijen om bepaalde groepen te negeren en kan het helpen om deelname en betrokkenheid van alle burgers te vergroten.

Echter, het invoeren van dit systeem alleen garandeert niet noodzakelijkerwijs dat incompetentie bij volksvertegenwoordigers wordt voorkomen.

Incompetentie kan vele oorzaken hebben, variërend van gebrek aan opleiding en ervaring tot persoonlijke belangenconflicten en corruptie.

Een ‘one man one vote’-systeem adresseert voornamelijk de manier waarop stemmen worden geteld en gewogen, maar het heeft geen directe invloed op de kwalificaties, integriteit en bekwaamheid van individuele politici.

Om te zorgen dat incompetentie bij volksvertegenwoordigers wordt verminderd, moeten er aanvullende maatregelen worden genomen.

Dit kan onder andere het implementeren van transparante selectieprocedures binnen politieke partijen om gekwalificeerde kandidaten naar voren te brengen, het stimuleren van educatieve programma’s voor aspirant-politici, het versterken van toezichtmechanismen en anticorruptiemaatregelen, en het bevorderen van verantwoordingsplicht van politici ten opzichte van hun kiezers omvatten.

Kortom, het ‘one man one vote’-systeem is een belangrijke stap voorwaarts richting een meer inclusieve en gelijkwaardige democratie in Suriname.

Echter, het oplossen van het probleem van incompetentie bij volksvertegenwoordigers vereist een bredere aanpak die niet alleen gericht is op stemprocedures, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit, integriteit en verantwoordingsplicht van de politieke vertegenwoordigers zelf.

Een kritische burger

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud