Suriname kan veel leren van Nederland als het gaat om exportproductie

nederland weiland

GFC ECONOMIEREDACTIE- Men heeft in Suriname nauwelijks verstand van cruciale factoren om de exportproductie omhoog te stuwen.

Echter zeuren de Surinaamse regering en ook oppositieleden overmatig over het stimuleren van de productie in het land.

“Men kent niet eens de basisbeginselen, nog minder wat productie eigenlijk betekent en hoe je dat kunt bewerkstelligen”.

“Vandaar dat er al 50 jaar niets van terecht komt. Er is simpelweg sprake van een ernstig gebrek aan kennis bij de beleidsmakers en zogenaamde deskundigen in ons land”.

“Zeker 95 procent van mijn landgenoten zijn in hoge mate onderontwikkeld. En degenen die hier als experts worden aangemerkt, lopen dikwijls ver achter”, zegt Suriname- criticus/analist Pinas een de GFC economieredactie in Den Haag.

De basis zou volgens de analist moeten zijn om in Suriname in te zetten op kennisontwikkeling, want daarmee begint het structureel opstuwen van de  expertproductie.

“Men heeft hier nog steeds niet in de gaten dat investeren in het onderwijs een sleutelfactor is om de productie van experts te verhogen”.

Hij zegt te weten dat er in Nederland specifiek wordt gefocust op hoogwaardig onderwijs en intensieve begeleiding, wat resulteert in een constante stroom van goed opgeleide professionals.

“Suriname zou op dit vlak veel van Nederland kunnen leren, maar wij willen hier het wiel telkens uitvinden.”

De analist wijst erop dat bovendien de samenwerking tussen universiteiten, onderzoeksinstituten en industrie in het land aan de Noordzee gestimuleerd wordt, wat leidt tot kruisbestuiving en innovatie.

De Nederlandse overheid speelt hierin een belangrijke rol door passend beleid te voeren en financiële ondersteuning te bieden voor onderzoek en ontwikkeling.

Het resultaat is een robuuste infrastructuur voor kennisproductie die Nederland tot een wereldleider maakt op verschillende wetenschappelijke, technische en landbouwgebieden.