OPINIE- Wie voor het eerst in Suriname komt en door de straten van Paramaribo rijdt, zou niet vermoeden dat het gemiddelde maandinkomen van de bevolking volgens de Wereldbank rond de 338 euro ligt.
Dat is een schril contrast met wat men in westerse landen verdient. Toch is het straatbeeld gevuld met luxe auto’s, dure restaurants en mensen gehuld in merkkleding. Hoe kan dat?
Het antwoord is simpel: een groot deel van de bevolking verdient flink bij zonder daar belasting over te betalen.
Suriname zou volgens professor Hubert Rampersad zelfs wereldwijd het hoogste aantal auto’s per hoofd van de bevolking hebben.
Opmerkelijk, aangezien velen op papier geen goedbetaalde baan hebben, maar toch in voertuigen rijden die tienduizenden euro’s kosten.
En hoewel velen hun auto’s financieren, blijven de maandelijkse kosten hoog, vaak hoger dan het officiële inkomen zou toelaten.
Hetzelfde geldt voor de horeca gelegenheden die dagelijks volzitten. Een Big Mac in Suriname is zelfs duurder dan in veel westerse landen, en toch blijft de vraag groot.
Ook merkkledingwinkels doen het goed. De nieuwste smartphones zijn overal zichtbaar, ondanks de torenhoge importprijzen.
Ja, er zijn mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, maar een aanzienlijk deel van de bevolking vult hun inkomen flink aan met zwart werk.
Van bouwvakkers, tuinmannen en monteurs die een fortuin rekenen voor simpele klussen tot douanebeambten die “onder de tafel” worden betaald om goederen sneller in te klaren. Corruptie zit diepgeworteld op alle niveaus.
Dit alles leidt ertoe dat Suriname, ondanks haar lage gemiddelde inkomen, een paradijs lijkt voor luxeconsumptie – betaald uit de onzichtbare economie van zwart geld.
Foto ter illustratie.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud