Suriname in Nederlandse media bestempeld als narcostaat maar regering Santokhi houdt zich stil

zanderij klm boeing johan adolf pengel luchthaven

COLUMN- De Surinaamse regering Santokhi – Brunswijk schiet ernstig tekort in het weerleggen van de talrijke beschuldigingen aan hun adres.

Bijna dagelijks wordt de media overspoeld door uitgebreide meldingen van grootschalige fraudeschandalen, geuit door Surinaamse oppositieleden.

Er wordt gesuggereerd dat enorme bedragen illegaal verdwijnen in de zakken van coalitieleden en dat grote infrastructurele projecten voornamelijk dienen om de partijkas of eigen bankrekeningen in het buitenland te vullen.

Deze verwijten zijn niet zomaar loze kreten. Ze raken een gevoelige snaar in een land dat al jarenlang worstelt met corruptie en wanbestuur.

Nog zorgwekkender is de trend waarbij Suriname steeds vaker in Nederlandse mediakanalen wordt bestempeld als een narcostaat.

Nederlandse mediahuizen interviewen Surinaamse politici waaronder Dharm Mungra en Roy Bhikarie die zonder schroom ons land als narcostaat kwalificeren.

Wat opvalt, is de apathie van de regering tegenover deze ernstige betichtingen. Zonder enige weerstand laat men deze vergaande beschuldigingen over zich heen komen.

Het gebrek aan proactieve communicatie en verdediging van hun beleid wekt de indruk dat de regering zelf niet gelooft in haar eigen integriteit.

Het is hoognodig dat de regering Santokhi – Brunswijk niet langer zwijgt, maar actief de dialoog aangaat en transparantie biedt.

Door openlijk en overtuigend deze klachten te weerleggen, kan de regering laten zien dat zij deze problemen serieus neemt.

Alleen door openheid en daadkracht kan het vertrouwen van de bevolking en de internationale gemeenschap worden hersteld. De tijd van zwijgen moet voorbij zijn.