Suriname heeft voortouw in proces klimaatfinanciering

Suriname heeft het mandaat gekregen van de HFLD-landen om hen te leiden in het proces om klimaatfinanciering af te dwingen van de wereldgemeenschap en klimaatorganisaties.

De landen met een hoge bosbedekkingsgraad en een lage graad voor bosdegradatie hebben officieel de handen ineengeslagen om klimaatfinanciering af te dwingen. Dit is op donderdag 14 februari, de laatste dag van de HFLD-klimaatconferentie, gedefinieerd met het ondertekenen van een declaratie.

In de Krutu of Paramaribo Joint Declaration on HFLD Climate Finance Mobilization laten de HFLD-landen aan de wereldgemeenschap en klimaatorganisaties weten dat zij met elkaar zijn overeengekomen een platform op te zetten voor samenwerking.

Het partnerschap moet dienen voor dialoog, facilitering en coördinatie van hun positie bij internationale en bilaterale onderhandelingen, bijeenkomsten en processen waarbij bossen op de agenda staan. Met name voorfinanciering daarvan, als bijdrage aan klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.

President Desi Bouterse die op de laatste dag van de conferentie vanaf het begin aanwezig was, heeft in zijn toespraak benadrukt dat Suriname zich zal inzetten om de doelen van de conferentie ingang te laten krijgen bij de internationale gemeenschap. “De adaptatie van deze declaratie is belangrijk om onze doelen na te streven”, sprak hij de conferentie toe. Hij roept op om de gedemonstreerde eenheid die in Paramaribo is getoond, voort te zetten. “Door deze eenheid ben ik er nog meer van overtuigd dat we op de goede weg zijn”, aldus Bouterse.

Op de laatste dag van de conferentie heeft ambassadeur Winston Lackin aangegeven dat het bundelen van HFLD-landen noodzakelijk is om gezamenlijk klimaatfinanciering vanuit de geïndustrialiseerde landen los te krijgen.

Daar de bossen van de HFLD-landen een heel belangrijke bijdrage leveren in het mitigeren van de negatieve gevolgen van klimaatsverandering is het op zijn plaats dat zij worden gecompenseerd.

In totaal bestaat de groep van HFLD-landen uit 11 landen met een bosbedekkingsgraad van boven 80%. Daarnaast behoren 15 landen met een bosbedekkingsgraad boven de 50% tot de groep.

De ambassadeur noemt de participatie bijzonder, omdat landen vanuit verschillende regio’s hebben deelgenomen aan de conferentie.

“Het is historisch dat we deze landen hier hebben gekregen en dat er een consensus declaratie hieruit is gevloeid. Milieu is ons bindmiddel, voor de wereld, maar meer voor Suriname. Het raakt eenieder en iedere burger heeft een verantwoordelijkheid bij het voortzetten van dit werk.”

Delen:

Meer nieuws

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up