Suriname heeft voortouw in proces klimaatfinanciering

Suriname heeft het mandaat gekregen van de HFLD-landen om hen te leiden in het proces om klimaatfinanciering af te dwingen van de wereldgemeenschap en klimaatorganisaties.

De landen met een hoge bosbedekkingsgraad en een lage graad voor bosdegradatie hebben officieel de handen ineengeslagen om klimaatfinanciering af te dwingen. Dit is op donderdag 14 februari, de laatste dag van de HFLD-klimaatconferentie, gedefinieerd met het ondertekenen van een declaratie.

In de Krutu of Paramaribo Joint Declaration on HFLD Climate Finance Mobilization laten de HFLD-landen aan de wereldgemeenschap en klimaatorganisaties weten dat zij met elkaar zijn overeengekomen een platform op te zetten voor samenwerking.

Het partnerschap moet dienen voor dialoog, facilitering en coördinatie van hun positie bij internationale en bilaterale onderhandelingen, bijeenkomsten en processen waarbij bossen op de agenda staan. Met name voorfinanciering daarvan, als bijdrage aan klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.

President Desi Bouterse die op de laatste dag van de conferentie vanaf het begin aanwezig was, heeft in zijn toespraak benadrukt dat Suriname zich zal inzetten om de doelen van de conferentie ingang te laten krijgen bij de internationale gemeenschap. “De adaptatie van deze declaratie is belangrijk om onze doelen na te streven”, sprak hij de conferentie toe. Hij roept op om de gedemonstreerde eenheid die in Paramaribo is getoond, voort te zetten. “Door deze eenheid ben ik er nog meer van overtuigd dat we op de goede weg zijn”, aldus Bouterse.

Op de laatste dag van de conferentie heeft ambassadeur Winston Lackin aangegeven dat het bundelen van HFLD-landen noodzakelijk is om gezamenlijk klimaatfinanciering vanuit de geïndustrialiseerde landen los te krijgen.

Daar de bossen van de HFLD-landen een heel belangrijke bijdrage leveren in het mitigeren van de negatieve gevolgen van klimaatsverandering is het op zijn plaats dat zij worden gecompenseerd.

In totaal bestaat de groep van HFLD-landen uit 11 landen met een bosbedekkingsgraad van boven 80%. Daarnaast behoren 15 landen met een bosbedekkingsgraad boven de 50% tot de groep.

De ambassadeur noemt de participatie bijzonder, omdat landen vanuit verschillende regio’s hebben deelgenomen aan de conferentie.

“Het is historisch dat we deze landen hier hebben gekregen en dat er een consensus declaratie hieruit is gevloeid. Milieu is ons bindmiddel, voor de wereld, maar meer voor Suriname. Het raakt eenieder en iedere burger heeft een verantwoordelijkheid bij het voortzetten van dit werk.”

Delen:

Meer nieuws

Nieuwe impulsen aan verslavingszorg

Een goedgekeurd twinningsproject uit het samenwerkingsverband tussen Suriname en Nederland resulteert in de uitwisseling van ervaring en methodieken tussen de partners Christelijke Hulpverlening Oost- Groningen…

Delen:

Moordaanslag mondt uit in zelfdoding

Redactie GFC Nieuws — Een piloot in Botswana pleegde zaterdagavond vermoedelijk zelfmoord door zich te pletter te vliegen tegen het gebouw van een vliegclub waar…

Delen:

Vrouw zwaar mishandeld door broer

Radjinderkoemar A. (52) werd op donderdag 15 maart door de politie van het ressort Flora opgesloten voor mishandeling van zijn zusje met wie hij op…

Delen:

Arbeid vestigt klankbord in Saramacca

Spoedig zullen de verscheidene diensten van het ministerie van Arbeid binnen handbereik zijn voor bewoners van het district Saramacca. Delen:

Delen:

Katholieke priester tijdens mis neergestoken

Redactie GFC Nieuws — Vrijdagmorgen werd in Montreal een katholieke priester neergestoken tijdens de ochtendmis in het Oratorium van de Heilige Jozef. Eén persoon is…

Delen:

15 rijbewijzen van hardrijders ingevorderd

De Motor Surveillance Dienst (MSD) heeft in de periode van zondag 3 maart tot en met zaterdag 9 maart 222 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 15 rijbewijzen…

Delen:

VS erkent illegale annexatie Golanhoogte

Redactie GFC Nieuws — Donald Trump erkent de permanente Israëlische annexatie van de betwiste Golanhoogte, meldt de Washington Post. Hij zei donderdag dat het gebied…

Delen:

Aanpak infrastructuur Regio-West Nickerie

De afdeling Regio-West van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig de dichtbegroeide natte infrastructuur in het district…

Delen:

Wegafsluiting vanwege viering van Holi Pagwa

Vanwege de viering van Holi Pagwa op donderdag 21 maart op het Onafhankelijkheidsplein, zullen vanaf 14.00 tot en met 04.00 uur verkeersmaatregelen worden getroffen. Delen:

Delen:

NPS: het goede overwint altijd

De Nationale Partij Suriname (NPS) kan zich terugvinden in de vrede en eenheidsgedachte van Phagwa waarbij er geen onderscheid gemaakt wordt tussen personen wanneer zij…

Delen:
Scroll Up