Suriname heeft voortouw in proces klimaatfinanciering

Suriname heeft het mandaat gekregen van de HFLD-landen om hen te leiden in het proces om klimaatfinanciering af te dwingen van de wereldgemeenschap en klimaatorganisaties.

De landen met een hoge bosbedekkingsgraad en een lage graad voor bosdegradatie hebben officieel de handen ineengeslagen om klimaatfinanciering af te dwingen. Dit is op donderdag 14 februari, de laatste dag van de HFLD-klimaatconferentie, gedefinieerd met het ondertekenen van een declaratie.

In de Krutu of Paramaribo Joint Declaration on HFLD Climate Finance Mobilization laten de HFLD-landen aan de wereldgemeenschap en klimaatorganisaties weten dat zij met elkaar zijn overeengekomen een platform op te zetten voor samenwerking.

Het partnerschap moet dienen voor dialoog, facilitering en coördinatie van hun positie bij internationale en bilaterale onderhandelingen, bijeenkomsten en processen waarbij bossen op de agenda staan. Met name voorfinanciering daarvan, als bijdrage aan klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.

President Desi Bouterse die op de laatste dag van de conferentie vanaf het begin aanwezig was, heeft in zijn toespraak benadrukt dat Suriname zich zal inzetten om de doelen van de conferentie ingang te laten krijgen bij de internationale gemeenschap. “De adaptatie van deze declaratie is belangrijk om onze doelen na te streven”, sprak hij de conferentie toe. Hij roept op om de gedemonstreerde eenheid die in Paramaribo is getoond, voort te zetten. “Door deze eenheid ben ik er nog meer van overtuigd dat we op de goede weg zijn”, aldus Bouterse.

Op de laatste dag van de conferentie heeft ambassadeur Winston Lackin aangegeven dat het bundelen van HFLD-landen noodzakelijk is om gezamenlijk klimaatfinanciering vanuit de geïndustrialiseerde landen los te krijgen.

Daar de bossen van de HFLD-landen een heel belangrijke bijdrage leveren in het mitigeren van de negatieve gevolgen van klimaatsverandering is het op zijn plaats dat zij worden gecompenseerd.

In totaal bestaat de groep van HFLD-landen uit 11 landen met een bosbedekkingsgraad van boven 80%. Daarnaast behoren 15 landen met een bosbedekkingsgraad boven de 50% tot de groep.

De ambassadeur noemt de participatie bijzonder, omdat landen vanuit verschillende regio’s hebben deelgenomen aan de conferentie.

“Het is historisch dat we deze landen hier hebben gekregen en dat er een consensus declaratie hieruit is gevloeid. Milieu is ons bindmiddel, voor de wereld, maar meer voor Suriname. Het raakt eenieder en iedere burger heeft een verantwoordelijkheid bij het voortzetten van dit werk.”

Delen:

Meer nieuws

Spoelwerkzaamheden SWM in Saramacca

GFC NIEUWS- De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij zal vanaf maandag 15 juli tot en met 29 juli in Saramacca spoelwerkzaamheden op het waterleidingsnet uitvoeren. Delen:

Delen:

Adviesprijs kippenei SRD 1.60

GFC NIEUWS- De afgelopen tijd heerst er een situatie op de lokale markt over de verkoopprijs van kippeneieren. Delen:

Delen:

Verhoging veiligheid gebied fort Zeelandia

GFC NIEUWS- De districtscommissaris van Paramaribo – Noordoost, Mike Nerkus, heeft in samenwerking met de Energie Bedrijven Suriname en het directoraat Openbaar Groen gezorgd voor…

Delen:

Doorrijder opgepakt door de politie

GFC NIEUWS- De 41-jarige autobestuurder R.K is door de politie van het ressort Jarikaba opgesloten, nadat hij een hoogspanningsmast had geramd met het gevolg dat…

Delen:

Bijeenkomst LVV met de visserijsector

Stakeholders uit de visserijsector hadden vandaag een bespreking met minister Rabin Parmessar van Landbouw Visserij en Veeteelt (LVV) en zijn staf over brandende vraagstukken en…

Delen:

Bosinventarisatietraining voor Bigi Poika

De gemeenschap van het Inheems dorp Bigi Poika heeft een bosinventarisatie training gevolgd, die verzorgd werd door medewerkers van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB)….

Delen:

Tamarin denkt aan wederopbouw

De gemeenschap van Tamarin wil werken aan wederopbouw van het dorp. Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft…

Delen:

Minister Dikan samen met granmans naar Ghana

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is samen met Albert Aboikoni (granman Saamaka), Lesley Valentijn (granman Matawai) en John Lesina (hoofdkapitein Ndjuka) afgereisd naar…

Delen:

Bonden binnen OWT&C roeren zich

De besturen van de Algemene Bond Personeel Milieubeheer (ABPM), Werknemers Organisatie Luchtvaart (WOL), Bond Personeel Sluizen en Gemalen (BPSG) en de Werknemers Organisatie Openbare Werken…

Delen:

Vier vreemdelingen opgesloten

De politie van regio West heeft vorige week vrijdag tijdens een verkeerscontrole, een autobestuurder staande gehouden aan de Mr. P Chandi Shawweg. In het voertuig…

Delen:

“BEP strijkt neer in Commewijne”

De partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) heeft zich met de installatie van een kern in Makreabo gevestigd in Commewijne. Delen:

Delen:
Scroll Up