Suriname heeft geen miljardairs voortgebracht, blijkt uit onderzoek

Dollars USD

Uit een analyse van de onderzoeksredactie van GFC Nieuws blijkt dat Suriname tot op heden geen miljardairs in Amerikaanse dollars heeft voortgebracht.

Er is wereldwijd geen enkele Surinamer bekend die de grens van één miljard dollar heeft bereikt, noch in Suriname zelf, noch in Nederland, de Verenigde Staten of elders.

Deze conclusie volgt op een recente discussie in een besloten sociale mediagroep van enkele politici. Daar werd gespeculeerd over het aantal miljardairs in en buiten Suriname.

Sommige deelnemers suggereerden dat de overleden zakenman Rudie Sardjoe een miljardair was. Ook werd beweerd dat vicepresident Ronnie Brunswijk over een dergelijk vermogen zou beschikken.

Uit onderzoek van GFC blijkt echter dat hun vermogen ver onder de grens van één miljard dollar ligt.

Ter vergelijking: de Verenigde Staten tellen wereldwijd de meeste miljardairs. Volgens recente cijfers heeft het land er 813.

De rijkste persoon op aarde is Elon Musk met een geschat vermogen van ruim 243 miljard dollar. Hij wordt gevolgd door Jeff Bezos, oprichter van Amazon, met 197 miljard dollar en Bernard Arnault, topman van luxegroep LVMH, met 189,7 miljard dollar.

Miljardair worden is uitzonderlijk en vereist vaak een combinatie van innovatief ondernemerschap, strategische investeringen en een wereldwijd bereik.

De meeste miljardairs hebben hun fortuin vergaard door succesvolle bedrijven op te bouwen of te leiden in sectoren als technologie, e-commerce en luxeproducten.

Dit vergt niet alleen visie en doorzettingsvermogen, maar ook de juiste timing en marktinzichten.

In een relatief kleine economie zoals Suriname, met beperkte toegang tot internationale kapitaalmarkten, is het ontstaan van miljardairs minder waarschijnlijk.