Suriname handhaaft dezelfde corruptiescore: “Business as usual”

corruptie index lijst

De meest recente bevindingen van de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International (TI) laten zien dat Suriname zijn positie inzake corruptie handhaaft, met een score van 40 punten op een schaal van 100.

Ondanks de hoop op verandering blijft het land steken in een patroon van stagnatie. Het lijkt erop dat het adagium “A fufuru e go doro” (business as usual) nog steeds van toepassing is.

Deze situatie roept belangrijke vragen op over de bereidheid van het land om werkelijke verandering te omarmen en de rol van persoonlijke belangen in de politiek.

Geen vooruitgang in zicht

Vanuit het perspectief van de oude politiek lijkt er weinig hoop op daadwerkelijke verandering. De vraag die zich opdringt, is of de bevolking werkelijk streven naar verandering of dat persoonlijke belangen nog steeds de overhand hebben bij het maken van politieke keuzes.

Het patroon van benoemingen, bevorderingen, en het verkrijgen van voordelen zoals land, banen en andere privileges lijkt onverminderd voort te duren. Er is een dringende behoefte aan zelfreflectie binnen de samenleving over de prioriteiten bij het kiezen van leiders en het streven naar een transparantere politiek.

Corruptiescore en internationaal perspectief

De Transparency International Index geeft aan dat wereldwijd meer dan twee derde van de 180 landen een score onder de 50 punten heeft behaald. In dit sombere beeld bevindt Suriname zich met 40 punten niet in een unieke positie. Het land moet erkennen dat corruptie een diepgeworteld probleem is dat niet alleen de economie schaadt, maar ook het vertrouwen van de bevolking in de overheid ondermijnt.

De weg naar verandering

Echte verandering begint bij de bevolking zelf. Het is van cruciaal belang dat burgers zich bewust worden van de schadelijke gevolgen van corruptie en zich inzetten voor het algemeen belang. Alleen door hebzucht te weerstaan en te kiezen voor eerlijke, transparante leiders kunnen we een duurzame verandering bewerkstelligen. Het is tijd om de focus te verleggen van persoonlijke belangen naar het algemeen welzijn.