Suriname en Aruba versterken samenwerking met ondertekening MoU

suriname en arubua ramdin

Tijdens een bezoek in het bestuurskantoor Cocolishi hebben Suriname en Aruba hun bilaterale samenwerking verder verdiept met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU).

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en minister-president Evelyna Wever-Croes van Aruba bekrachtigden hiermee de intentie om gezamenlijk nieuwe economische, sociale en culturele mogelijkheden te verkennen en benutten.

Deze ondertekening markeert een belangrijke mijlpaal in de betrekkingen tussen beide landen. De MoU, ondertekend op maandag 21 oktober, legt de basis voor verdere samenwerking op uiteenlopende gebieden zoals handel, toerisme, onderwijs, energie, veiligheid en migratie.

Tijdens deze ontmoeting benadrukte president Chandrikapersad Santokhi de historische banden tussen Suriname en Aruba. “Onze gedeelde geschiedenis vormt de basis voor een gezamenlijke toekomst van vriendschap, broederschap en wederzijds respect.

“Deze ondertekening is een bevestiging van onze gezamenlijke ambitie om de banden tussen onze landen te versterken en onze bevolkingen nieuwe kansen te bieden”, aldus het Surinaamse staatshoofd.

De president onderstreepte verder het belang van de MoU voor toekomstige generaties, met name op het gebied van duurzame ontwikkeling, innovatie en het stimuleren van economische groei.

Minister-president Wever-Croes sprak haar tevredenheid uit over de stap richting intensievere samenwerking. “Met deze ondertekening zetten wij een belangrijke stap om onze historische banden om te zetten in concrete kansen. We zullen de samenwerking verder uitbouwen op cruciale gebieden zoals handel, toerisme, energie en onderwijs, wat zal leiden tot groei en welvaart voor onze beide landen”.

Zij accentueerde ook het belang van de betrokkenheid van beide regeringen en technische teams die de afgelopen maanden hard hebben gewerkt om dit akkoord vorm te geven.

Het ondertekende MoU dekt een breedspectrum aan sectoren, waaronder economie en handel, maatschappelijk verantwoord ondernemen, logistiek, landbouw, toerisme, onderwijs, cultuur, gezondheidszorg en energie.

Deze samenwerking is erop gericht om de economische banden te versterken, duurzame groei te bevorderen en meer kansen te creëren voor ondernemers en jongeren in beide landen.

Een belangrijk aandachtspunt binnen de samenwerking is duurzame energie, waar beide landen gezamenlijke onderzoeksinitiatieven en kennisuitwisseling zullen bevorderen.

De versterkte luchtverbindingen via Surinam Airways zullen daarnaast een cruciale rol spelen in het bevorderen van wederzijdse bezoeken en zakelijke kansen.