Suriname is een land met een unieke mix van culturen en avontuurlijke bestemmingen en biedt reizigers vaak een bijzondere ervaring.
De Slowaak Michal Hertlík heeft na zijn verblijf van twee maanden in het land zijn reiservaringen met GFC Nieuws gedeeld.
Een onplezierige eerste indruk
Hertlík’s eerste indruk van Suriname was allesbehalve positief, en dat begon al op de internationale luchthaven. “De luchthaven van Suriname is een van de slechtste luchthavens die ik ooit heb meegemaakt,” zegt hij.
Hij beschrijft het als totaal verouderd en oncomfortabel, met een gebrek aan airconditioning en klantvriendelijkheid.
Daarnaast moest hij uren wachten voordat hij door de migratieprocedures heen kwam, wat zijn eerste dag in Suriname tot een frustrerende ervaring maakte.
De schoonheid van de jungle en lokale ontmoetingen
Ondanks de negatieve start kende zijn reis ook prachtige momenten. Voor Hertlík sprongen vooral de avonturen in de jungle en de interacties met de lokale Inheemse en Marron-gemeenschappen eruit.
Hij genoot van het beklimmen van de Voltzberg, het varen op de Coppename- en Tapanahonyrivier en bezoeken aan dorpen zoals Jaw Jaw en Palumeu.
Een diversiteit aan culturen
Wat Suriname voor Hertlík vooral uniek maakt, is de culturele diversiteit. “Suriname combineert zes verschillende rassen in één ruimte, wat zowel verbazingwekkend als fascinerend is om te zien.”
Hij vond het interessant om te zien hoe elke bevolkingsgroep haar eigen gewoonten en tradities in stand houdt, wat volgens hem Suriname tot een unieke plek op de planeet maakt.
Het wassen van al het wasgoed en de afwas in de rivier vond hij daarnaast verbazingwekkend, aangezien we in 2024 leven en niet in 1524.
“Ik vond de traditionele Marron-kleding geweldig, omdat ik over het algemeen van kleurrijke dingen hou. Ook vond ik het interessant dat Marron-leiders houten wandelstokken hebben”, vertelt hij.
Uitdagingen met transport
Een grote uitdaging tijdens zijn reis was het transport. De infrastructuur buiten Paramaribo is beperkt, en Hertlík moest regelmatig liften om van Wanica naar de stad te komen.
“De grootste uitdaging was om in mijn eentje door het hele land te reizen,” zegt hij, maar hij is trots op zichzelf dat hij met een beperkt budget heeft kunnen rondreizen.
Culinaire ervaringen
Op culinair gebied vond Hertlík niet alles even aantrekkelijk, vooral omdat de Surinaamse keuken volgens hem sterk wordt beïnvloed door de Aziatische keuken, waar hij geen fan van is.
Toch ontdekte hij enkele lokale lekkernijen die hem bevielen, zoals bojo (gemaakt van cassave), bakabana (gebakken bakbanaan) en roze kokosflensjes.
Een boodschap voor de wereld
Ondanks de minder prettige momenten blijft Hertlík positief over zijn ervaring in Suriname. “Er waren veel slechte ervaringen, maar het land is gewoon uniek en geweldig,” concludeert hij.
“Ik zou graag de positieve dingen en ervaringen die ik daar heb beleefd, delen met ons Slowaakse publiek hier, zodat zij de kans krijgen om Suriname te leren kennen en misschien ooit alleen of met mij naar daar te reizen.”
“Ik hoop echt dat Suriname binnenkort meer wordt gezien en ontdekt door de rest van de wereld.”
Achtergrondinformatie
Michal Hertlík is een veelzijdige reiziger en documentarist met een passie voor Latijns-Amerika. Als fotograaf, journalist en docent spreekt hij vloeiend Spaans en heeft hij een sterke interesse in wereldgebeurtenissen, geopolitiek, geschiedenis en geografie.
Hertlík houdt ervan nieuwe landen en culturen te ontdekken, lokale gewoonten te verkennen en met de bevolking te communiceren.
Website: www.michalhertlik.com
Instagram: michalhertlik
Facebook Fanpage: Michal Hertlík / traveller & photographer
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com