De Commissie van de Uitvoeringsbesluiten taakstraffen heeft een workshop georganiseerd voor de stakeholders om hun inbreng mee te nemen bij het ten uitvoer leggen van het ontwerpbesluit taakstraffen volwassenen.
Minister van Justitie en Politie (JusPol), Kenneth Amoksi, zegt dat de workshop biedt ons de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen en om gezamenlijk te werken aan het verfijnen, verbeteren van ons ontwerpbesluit.
“Het is belangrijk dat wij een duidelijk en effectief plan maken voor de uitvoering van taakstraffen dat redelijk is voor zowel de veroordeelden en taakgestraften als de samenleving. Dit moet ook resulteren in een veiliger Suriname door het strafrechtelijk systeem te moderniseren en te balanceren”, haalde Amoksi aan.
Het project “Versterking Reclassering en Forensische Zorg Suriname” is meer dan een beleidsinitiatief. Dit project heeft tot doel de deskundigheid in onze reclasseringsdiensten te bevorderen en verder te ontwikkelen.
“Taakstraffen bieden een waardevol alternatief voor traditionele gevangenisstraffen. Ze dragen niet alleen bij aan de rehabilitatie van veroordelen en taakgestraften, maar ook aan het welzijn van onze gemeenschap. Door veroordeelden en taakgestraften de kans te geven een positieve bijdrage te leveren, versterken we de sociale samenhang en verminderen we de herhaling van het plegen van strafbare feiten,” woorden van minister Amoksi.
Na de openingsspeech van de minister heeft het duo Gisella Conrad en Raymond Swennenhuis van Reclassering Nederland een inleiding gegeven over voordelen en de valkuilen van taakstraffen.
Mureye Winter, de voorzitter van de Commissie van de Uitvoeringsbesluiten taakstraffen en vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie (OM), heeft in grote lijnen het ontwerpbesluit gepresenteerd. De uitvoering van dit project is door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de Forensische Zorg en Reclassering Nederland.
Er is gekozen voor een pilot om enkele redenen zoals het ontdekken waar de uitdagingen liggen en ook om alvast een netwerk op te zetten voor werkplekken gaf voorzitter Winter aan.
Deze pilot is tot stand gekomen vanwege de samenwerking in het kader van het Makandra- programma tussen de afdeling Forensisch Maatschappelijk Zorg (FMZ) vallende onder het Directoraat Forensische Zorg van het ministerie van Juspol en counterpart Reclassering Nederland.
De taakstraf is een van de vier hoofdonderdelen waar de samenwerking tussen FMZ en Reclassering Nederland zich op richt.
Samenhangend hiermee is er eveneens ook een samenwerking tussen het Openbaar ministerie van Suriname en Nederland, dit met het doel om de taakstrafpilot verder te ondersteunen.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com