Suriname bereidt zich voor op de invoering van de mondiale minimumbelasting op winsten van grote multinationale ondernemingen.
In het kader hiervan heeft de Belastingdienst Suriname samen met Shyamnarain Associates en Staatsolie Maatschappij Suriname een masterclass georganiseerd over de impact van deze Pillar 2 belasting.
De masterclass “Pillar 2 Global Minimum Tax: Gevolgen en opportunity’s voor Suriname” vond plaats op woensdag 17 juli 2024 in het Assuria Event Center onder het thema “Together Towards Readiness”.
Deelnemers bestaande uit functionarissen op het gebied van overheidsfinanciën en belastingen, leden van de Nationale Assemblee (DNA) en de Staatsraad, management van grote lokale bedrijven en multinationals met een Surinaamse vestiging, belastingadviseurs en accountants konden tijdens dit interactief moment van gedachten wisselen over het onderwerp en werden over de diverse mogelijkheden voor Suriname geïnformeerd.
De hoofdsprekers Suniel Pancham en Bozena Dulak, experts op het gebied van Pillar 2, legden de aanwezigen uit hoe dit precies werkt.
Pillar 2 betreft een raamwerk van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), ondertekend door 137 landen.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, die de masterclass opende, sprak van de eerste stap om meer voordelen te halen.
Hij onderstreepte het belang van belastingwetgeving alsook de noodzaak tot beleid op dit stuk.
“Als je er recht op hebt, moet je ervoor zorgen dat je dat heft, anders gaat iemand anders in de wereld dat wel doen”, sprak de bewindsman.
Volgens minister Raghoebarsingh moet Suriname niet alleen de belastingwetgeving aanpassen, maar ook voorbereid zijn op de snelle transformatie op het gebied van olie en gas.
Deze verandering brengt met zich mee dat ondernemerschap een internationaal karakter krijgt.
“Het is dus belangrijk om die wetgeving in place te hebben en de belastingen die ons toekomen, ook te halen.”
Volgens Roy Shyamnarain was er een noodzaak om wereldwijd afspraken te maken over de manier waarop multinationals aan hun belastingverplichtingen voldoen.
Dit heeft geresulteerd in voorstellen om mondiaal een soort van minimumbelasting te introduceren; bekend als de Global Minimum Tax (GMT).
“De GMT is onderdeel van een groter plan in de strijd tegen het fenomeen van belastingontwijking door multinationals”, legde de deskundige uit.
Hij zegt dat jaarlijks een gigantisch bedrag hierdoor verloren gaat.
De bedoeling van de GMT is dat de multinationals bijdragen aan het land, waar zij opereren.
Deze ondernemingen zullen een basisbelasting van 15% betalen in landen die de GMT in hun wetgeving invoeren.
Directeur Marita Lautan-Wijnerman van de Belastingdienst Suriname merkte op dat het land niet kan achterblijven op de internationale fiscale ontwikkelingen.
“We willen ook bewijzen dat we transparant fiscaal beleid willen voeren, maar tegelijkertijd komen de ontwikkelingen ook op Suriname af, aldus de belastingdirecteur, die de ontwikkelingen op het gebied van olie en gas noemde”.
Om voorbereid te zijn heeft de Belastingdienst zich daarom over een aantal vraagstukken binnen Pillar 2 gebogen.
Het ligt in de bedoeling om samen met partners verder hierover te discussiëren. Directeur Lautan-Wijnerman zegt dat het parlement een cruciale rol vervult in besluiten met betrekking tot de introductie van Pillar 2 belasting.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com